c S
Negotovost v Evropi povečala prihodke Adecca 09.08.2018 14:22 Zürich, 09. avgusta (STA) - Največja svetovna zaposlovalna agencija Adecco je v drugem četrtletju ustvarila 6,1 milijarde evrov prihodkov, kar je odstotek več kot v enakem obdobju lani. Upočasnjena gospodarska rast v Evropi je prestrašila delodajalce, ki se zato pogosteje odločajo za zaposlovanje delovne sile prek agencije, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Čisti dobiček je na letni ravni upadel za 11 odstotkov na 170 milijonov evrov, vendar pa so v Adeccu pojasnili, da je to predvsem posledica investicij v modernizacijo in prestrukturiranje njihovega poslovanja.

"Volitve v Italiji, brexit, negotovost v Kataloniji, stavke v Franciji... obstaja veliko dejavnikov negotovosti, ki ne govorijo v prid rasti," je ob objavi poslovnih rezultatov zapisal izvršni direktor družbe Alain Dehaze. "Tudi če le malo, takšna negotovost gotovo vpliva na podjetja, da se odločajo za fleksibilnejše zaposlitve," je dodal.

Prihodki so najhitreje rasli v Italiji, kjer so se na letni ravni okrepili za 11 odstotkov. V Franciji, ki je največji Adeccov trg, so prihodki narasli za osem odstotkov, povečalo pa se je predvsem začasno zaposlovanje v industriji, logistiki in avtomobilskem sektorju. Francija ima sicer togo zakonodajo, ki delodajalcem otežuje odpuščanje zaposlenih v času počasnejše gospodarske rasti.

Za šest odstotkov so narasli tudi prihodki v Veliki Britaniji in na Irskem. V Španiji in na Portugalskem so se v primerjavi z lanskim drugim četrtletjem povečali za pet odstotkov.

V ZDA, kjer imajo delodajalci težave z iskanjem delovne sile, so prihodke povečali za tri odstotke, kar je bila sicer največja rast v treh letih.