c S
Napoved sankcij proti Rusiji zamajala evropske borze, rubelj strmoglavil 09.08.2018 10:30 Frankfurt, 09. avgusta (STA) - Napoved ZDA, da bodo do konca meseca uvedene sankcije proti Rusiji zaradi napada z živčnim plinom v Veliki Britaniji, je v začetku današnjega trgovanja vplivala na padanje vrednosti delnic v Evropi. Po napovedi sankcij je strmoglavila tudi vrednost rublja, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški State Department je v sredo napovedal, da bodo do konca meseca uvedene sankcije proti Rusiji zaradi napada z živčnim plinom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta in njegovo hčerko v Veliki Britaniji. State Department predvideva, da bi lahko sankcije Rusijo vseeno stale več sto milijonov dolarjev.

Vrednost ruskega rublja je v primerjavi z ameriškim dolarjem upadla na najnižjo vrednost v skoraj dveh letih. Dopoldne je bil vreden 66,48 dolarja, kar je najmanj po novembru 2016. Osrednji indeks borze v Moskvi je izgubil 1,37 odstotka.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je zdrsnil za 0,35 odstotka. Londonski FTSE 100 je izgubil 0,55 odstotka, prav toliko tudi pariški CAC 40. V Frankfurtu je DAX 0,07 odstotka pod izhodiščem.

Na vrednosti izgublja tudi evro, ki je bil nekaj pred 10. uro vreden 1,158 dolarja, kar je 0,24 odstotka pod izhodiščem.