c S
Kitajska ZDA odgovarja z enakimi carinami 09.08.2018 07:30 Peking, 08. avgusta (STA) - Kitajsko trgovinsko ministrstvo je sporočilo, da bo Kitajska s 23. avgustom uvedla carine na ameriški uvoz v vrednosti 16 milijard dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za odziv na torkovo napoved urada trgovinskega predstavnika ZDA, ki se je odločil za točno tak ukrep proti Kitajski.

Urad trgovinskega predstavnika ZDA je v torek dokončal seznam 279 izdelkov s Kitajske, ki jih bodo prizadele nove 25-odstotne carine. Med njimi so tudi polprevodniki oziroma čipi. Ta seznam dopolnjuje tistega z 818 izdelki, ki so že deležni 25-odstotnih carin od julija.

Kitajska je takoj napovedala, da bo udarila nazaj z enako mero. Kot je danes pojasnilo kitajsko trgovinsko ministrstvo, bodo carine med drugim veljale za ameriški premog, bencin, avtomobile, motocikle in medicinsko opremo.

Ameriški predsednik Donald Trump Kitajski poleg tega grozi še s carinami na med 200 do 300 milijard dolarjev uvoza zaradi oviranja dostopa do kitajskega trga, kraje intelektualne lastnine in subvencij.

Trump je v torek zvečer na srečanju s prijateljsko nastrojenimi gospodarstveniki v New Jerseyju dejal, da ima sicer rad kitajskega predsednika Xi Jinpinga, s katerim sta se ujela, vendar so kitajske trgovinske prakse nepoštene. Vse skrbi okrog carinskih vojn je zavrnil in zatrdil, da se bo vse v redu končalo, trgovinski odnosi pa bodo fantastični.

Trgovinska menjava med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma je julija na letni ravni po danes objavljenih podatkih res zabeležila rast, vendar po navedbah analitikov zato, ker želijo podjetja hitro realizirati naročila, preden se trgovinska vojna zaostri.

Kitajski izvoz v ZDA je julija na letni ravni poskočil za 11,2 odstotka na 41,5 milijarde dolarjev (35,7 milijarde evrov), Kitajska pa je uvozila za 11,1 odstotka več blaga v vrednosti 13,4 milijarde dolarjev (11,5 milijarde evrov).