c S
Končna odločitev o zakonitosti stavke v Croatia Airlines znana v četrtek 09.08.2018 07:30 Zagreb, 08. avgusta (STA) - Zagrebško sodišče, ki je v torek z začasno odredbo ustavilo za danes napovedano stavko v Croatia Airlines, bo končno odločitev o njeni zakonitosti sprejelo v četrtek. V hrvaškem letalskem prevozniku upajo, da bo sodišče odredbo potrdilo, v sindikatu Orca pa pričakujejo, da bo sodišče prepoznalo, da je stavka zakonita.

Sodišče je torkovo odločitev, da stavko začasno prepove, utemeljilo z besedami, da bi stavka podjetju povzročila veliko škodo. Novo obravnavo so napovedali za danes, po štirih urah, pri čemer so zaslišali več prič, pa je sodišče sporočilo, da bo končno odločitev sprejelo v četrtek.

Članica uprave Croatia Airlines Branka Sremac je po obravnavi izrazila upanje, da bo sodišče v četrtek potrdilo začasno odredbo in preprečilo stavko na vrhuncu poletne sezone. "Na današnji večurni obravnavi so bile zaslišane priče, ki sta jih predlagala sindikat in uprava podjetja, odločitev pa bo sodišče sporočilo v četrtek opoldne," je povzela današnje dogajanje na sodišču.

Izpostavila je še, da imata uprava in sindikat različna pričakovanja, si pa uprava želi socialni dialog urejati kot doslej, znotraj družbe. "Ne želimo, da se konfliktne situacije prenašajo na potnike, še posebej ne na vrhuncu sezone," je dodala.

Sindikat Orca, v katerem so združeni zaposleni v Croatia Airlines, medtem pričakuje, da bo sodišče v četrtek potrdilo zakonitost stavke, v nasprotnem bodo pravico iskali na vrhovnem sodišču. Odvetnik sindikata Albin Hotić je po današnji obravnavi pojasnil, da je sodnik poslušal tri priče. Po njegovi oceni je sodišče temeljito seznanjeno z okoliščinami, ob čemer je dodal, da sam ne pozna nobenega pravnega predpis, na podlagi katerega bi sodišče stavko lahko prepovedalo.

"V tem primeru je lahko stavka vnovič napovedana, Croatia Airlines pa se lahko pritoži na vrhovno sodišče," je dejal. Na zagrebškem sodišču so ob tem pojasnili, da lahko zaposleni v primeru, da sodišče ugotovi zakonitost stavke, v istem trenutku stavko vnovič napovejo.