c S
Z lanskim dobičkom DUTB pokrili bilančno izgubo preteklih let 09.08.2018 07:30 Ljubljana, 08. avgusta (STA) - Vlada je danes kot skupščina DUTB sprejela revidirano letno poročilo t. i. slabe banke za lani in podelila razrešnico upravnemu odporu. Odločila je tudi, da se od malenkost manj kot 67 milijonov evrov lanskega čistega dobička 24,7 milijona nameni za pokritje bilančne izgube iz preteklih let, preostanek pa ostane nerazporejen.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je revidirano poročilo za lani objavila pred dnevi. Pokazalo je, da je bilo preteklo leto najuspešnejše v štiriletni zgodovini t. i. slabe banke.

DUTB je lani tako dosegla rekordno raven dobička po davkih v višini malenkost manj kot 67 milijonov evrov. To je skoraj podvojilo kapital DUTB na 146,4 milijona evrov in dvignilo povprečno letno donosnost vloženega kapitala države s popravki na 24,7 odstotka oz. 16,7 odstotne točke nad zahtevano mejo osem odstotkov v skladu s smernicami za delovanje DUTB.

DUTB je lani s prodajo sredstev in poplačili dolgov njenih dolžnikov ustvarila 434,7 milijona evrov prilivov, kar je 21,5 odstotka prenosne vrednosti vseh nanjo prenesenih sredstev in več kot dvakratnik zakonsko določenega cilja 10 odstotkov. Medtem ko je glavnina prilivov še vedno prišla iz posojilnega portfelja, je skoraj 100 milijonov evrov prilivov prišlo iz prodaje nepremičnin. DUTB je konec 2017 upravljala 953,4 milijona evrov sredstev po načelu poštene vrednosti.

Presežna likvidnost je DUTB omogočila, da je med letom izvedla več predčasnih poplačil dolga, na koncu leta pa je poplačala tudi zadnji dve preostali obveznici, izdani ob prenosu sredstev iz bank nanjo v letu 2014.

Vlada je na današnji dopisni seji kot skupščina DUTB poročilo sprejela in podelila razrešnico upravnemu odboru, ki ga vodi Miha Juhart, v njem pa trenutno kot neizvršna direktorja sedita še Mitja Križaj in Juan Barba Silvela, kot izvršni direktorji pa ga sestavljajo glavni izvršni direktor Imre Balogh ter Andrej Prebil in Jože Jaklin. Jaklin in Prebil sta se upravnemu odboru sicer pridružila šele z novim letom, pred tem sta bila izvršna direktorja Janez Škrubej in Aleš Koršič. S koncem 2017 pa se je ob izteku mandata iz upravnega odbora poslovil Janez Širovnik.

Vlada se je kot skupščina DUTB seznanila tudi z informacijo, da je bila prenesena bilančna izguba t. i. slabe banke iz preteklih let ob koncu 2017 malenkost manj kot 24,7 milijona evrov, čisti dobiček pa omenjenih skoraj 67 milijonov evrov. Sklenila je, da se iz čistega dobička pokrije preneseno bilančno izgubo, preostanek pa ostane nerazporejen.