c S
Newyorški kongresnik obtožen trgovanja z delnicami na podlagi notranjih informacij 09.08.2018 07:30 New York, 08. avgusta (STA) - Newyorški zvezni tožilci so republikanskega kongresnika iz New Yorka Chrisa Collinsa obtožili trgovanja z delnicami avstralskega biotehnološkega podjetja na podlagi prepovedanih notranjih informacij. Collins, ki zastopa podeželje zahodnega New Yorka v zveznem kongresu, je bil med prvimi podporniki Donalda Trumpa.

Poleg Collinsa je obtožen tudi njegov sin, ki je po očetovem naročilu izvršil prodajo delnic podjetja Innate Immunotherapeutics potem, ko je izvedel, da novo zdravilo za sklerozo ni prestalo zahtevanih testov in ne bo šlo v prodajo. Obtožnico so vložili tudi proti sinovemu tastu.

Collins je dobil informacijo, da zdravilu ne kaže dobro in je 22. junija lani nemudoma z dogodka v Beli hiši poklical sina Camerona Collinsa ter mu naročil, naj delnice takoj proda. Informacija o neuspešnih testih zdravila tedaj še ni bila javno dostopna. Njegovo trgovanje z delnicami je že lani začel preiskovati odbor za etiko predstavniškega doma kongresa in Collins je tedaj preiskavo označil za "lov na čarovnice".

Njegovi odvetniki so po obtožnici in aretaciji sporočili, da Collins vse zanika in da bodo oprali njegovo dobro ime. Opozorili so, da obtožnica ne trdi, da je Collins sam preprodajal delnice. Tega ni storil niti sin, ki je informacijo posredoval naprej tastu Stephenu Zarskyju, ta pa naprej še trem osebam in izvršil prodajo. Kongresnik Collins ni upal trgovati, ker je že bil pod "lovom na čarovnice" zaradi istega podjetja v kongresu.

Collins ni bil le vlagatelj omenjenega podjetja, ampak 17-odstotni lastnik in član upravnega odbora. Po javni objavi informacije o propadlih testih zdravila 26. junija lani so delnice podjetja padle za kar 92 odstotkov. Trije obtoženi so si po trditvah tožilstva prihranili skupaj 768.000 dolarjev izgube.

Kongresna preiskava okrog podjetja Innate je zadevala Collinsova prizadevanja, da kolege v kongresu prepriča, naj vlagajo v podjetje. Med drugim je to storil nekdanji zdravstveni minister v Trumpovi vladi Tom Price, ki je z investicijo zaslužil 225.000 dolarjev. Republikanski kongresnik iz Kolorada Doug Lambron je informacijo o neuspešnih testih dobil prepozno in je delnice Innata, za katere je odštel najmanj 15.000 dolarjev, pred kratkim prodal za manj kot tisočaka.