c S
Fraport v prvem polletju s 13-odstotno rastjo prihodkov 08.08.2018 11:11 Frankfurt, 08. avgusta (STA) - Nemški upravljalec letališč Fraport je v prvih šestih mesecih leta zabeležil 13-odstotno rast prihodkov od prodaje, ki so se ustavili pri 1,53 milijarde evrov. Fraport Slovenija je v prvi polovici leta v primerjavi z enakim lanskim obdobjem prihodke okrepil za 18,9 odstotka na 22 milijonov evrov.

Kot je razvidno iz poslovnega poročila, objavljenega na Fraportovih spletnih straneh, se je dobiček pred davki (EBITDA) skupine v prvi polovici leta okrepil za 9,8 odstotka na 461,3 milijona evrov. Še močnejšo rast so med drugim preprečili višji stroški dela.

Fraport Slovenija, ki je del skupine in upravlja z brniškim letališčem, je vknjižil 22 milijonov evrov prihodkov, kar je 18,9 odstotka več kot v prvi polovici lanskega leta. Dobiček pred davki se je povečal za 50,9 odstotka na 8,6 milijona evrov, čisti dobiček pa za sto odstotkov odstotkov na 3,1 milijona evrov.

Fraport je poslovnem poročilu izpostavil tudi rast števila potnikov. Na brniškem letališču so jih v prvi polovici leta zabeležili 831.000, kar je 15 odstotkov več kot v prvi polovici lanskega leta.

Kot so zapisali, gre močno rast pripisati predvsem dodatnim destinacijam, ki jih je v vozni red dodala Adria Airways, prav tako se je okrepilo povpraševanje po že prej obstoječi ponudbi. Padec števila potnikov so zabeležili le na letih na Dunaj, v Beograd in na londonsko letališče Gatwick, izhaja iz poročila skupine.