c S
Na naftnem trgu le malo premikov 08.08.2018 08:45 Singapur, 08. avgusta (STA) - Cene surove nafte se v današnjem azijskem elektronskem trgovanju gibljejo različno, evropska se je nekoliko pocenila, ameriška pa podražila. Nezadovoljstvo med trgovci povzročajo trgovinska trenja med ZDA in Kitajsko, medtem ko so jih razveselili podatki o kitajskem julijskem uvozu nafte, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Severnomorska nafta brent z dobavo v oktobru se je do opoldneva po singapurskem času pocenila za štiri cente na 74,61 dolarja za 159-litrski sod. Zahodnoteksaška nafta z dobavo v septembru se je medtem podražila za osem centov na 69,25 dolarja.

Na trgovce spodbudno vplivajo julijski podatki o kitajskem uvozu nafte. Drugo največje gospodarstvo na svetu je namreč julija uvozilo 36,02 milijona ton nafte, potem ko se je junijska številka ustavila pri 34,35 milijona ton.

Trgovci medtem spremljajo trgovinska trenja med ZDA in Kitajsko, ki sicer na trgu povzročajo negotovost. ZDA so v torek najavile, da bodo 23. avgusta začele pobirati 25-odstotne carine še za 16 milijard dolarjev kitajskega uvoza, med njimi tudi polprevodnike oz. čipe. Vlada Donalda Trumpa je že julija začela pobirati 25-odstotne carine na 34 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske.