c S
ZDA uvajajo dodatne carine na kitajski uvoz 08.08.2018 08:28 Washington, 08. avgusta (STA) - Urad trgovinskega predstavnika ZDA je v torek sporočil, da bodo 23. avgusta začeli pobirati 25-odstotne carine še za 16 milijard dolarjev kitajskega uvoza, med njimi tudi polprevodnike oziroma čipe. Vlada Donalda Trumpa je že julija začela pobirati 25-odstotne carine na 34 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske.

Urad trgovinskega predstavnika ZDA je v torek dokončal seznam 279 izdelkov s Kitajske, ki jih bodo prizadele nove carine. Ta seznam bogati 818 izdelkov, ki so že deležni 25-odstotnih carin od julija. Kitajska je obljubila, da bo udarila nazaj z enako mero.

Ameriško združenje proizvajalcev čipov je izrazilo razočaranje in zatrdilo, da bodo carine na uvoz iz Kitajske škodile predvsem ameriškim proizvajalcem čipov in ne bodo z ničemer preprečile problematičnih trgovinskih praks Kitajske.

ZDA so sicer s seznama za carine umaknile nekaj izdelkov po ameriških pritožbah. Med drugim plavajoče doke, kontejnerje, orodja za obdelavo lesa, kosti in trde plastike.

Trump Kitajski poleg tega grozi še s carinami na med 200 do 300 milijard dolarjev uvoza zaradi oviranja dostopa do kitajskega trga, kraje intelektualne lastnine in subvencij.

Trump je v torek zvečer na srečanju s prijateljsko nastrojenimi gospodarstveniki v New Jerseyju dejal, da ima sicer rad kitajskega predsednika Xi Jinpinga s katerim sta se ujela, vendar so kitajske trgovinske prakse nepoštene.

Vse skrbi okrog carinskih vojn je zavrnil in zatrdil, da se bo vse v redu končalo, trgovinski odnosi pa bodo fantastični. Obenem je napovedal, da bo gospodarska rast ZDA v tretjem četrtletju letošnjega leta petodstotna oz. hitrejša.