c S
Elon Musk predlaga umik delnic Tesle z borze 08.08.2018 08:28 Los Angeles, 08. avgusta (STA) - Ustanovitelj ter glavni izvršni direktor podjetja Tesla Elon Musk je v torek nepričakovano predstavil predlog o umiku delnic proizvajalca električnih avtomobilov iz javne prodaje na borzi. Musk je tvitnil, da namerava podjetje umakniti z borze in je zagotovil financiranje za odkup vseh delnic Tesle za po ceni 420 dolarjev za delnico.

Več podrobnosti ni razložil, čeprav bi šlo pri umiku delnic Tesle z borze za največjo tovrstno potezo v zgodovini ZDA.

Cena za odkup delnic, ki so na borzi že osem let, bi teoretično nanesla 72 milijard dolarjev. Vendar pa najverjetneje precej manj, saj je Musk lastnik okrog 20 odstotkov vseh delnic Tesle. Kasneje je še tvitnil, da sicer ni prepričan, da bo za to idejo dobil dovoljenje večine ostalih delničarjev.

Musk je enkrat že objavil, da gre njegovo podjetje v stečaj, kasneje pa je sporočil, da je šlo za prvoaprilsko šalo. Pred kratkim so se sprožila vprašanja o njegovem duševnem zdravju, ko je besnel zaradi kritik svoje podmornice, ki jo je poslal na reševanje otrok iz votline na Tajskem in je enega od potapljačev označil za pedofila.

Borza Nasdaq je po objavi v torek za nekaj časa ustavila trgovanje z njimi, dokler ni bilo objavljeno pismo zaposlenim, v katerem je razložil svoje misli. Za umik delnic z borze se je odločil zato, da se lahko podjetje osredotoči na razvoj brez udinjanja analitikom in vlagateljem Wall Streeta, ki jih zanimajo le četrtletni rezultati.