c S
Sodišče začasno prepovedalo stavko pilotov in kabinskega osebja Croatia Airlines 08.08.2018 07:30 Zagreb, 07. avgusta (STA) - Zagrebško sodišče je začasno prepovedalo stavko zaposlenih v hrvaškem letalskem prevozniku Croatia Airlines. Kot poročajo hrvaški mediji, je odredba sodišča začasna, nova obravnava, na kateri bodo odločali o zakonitosti stavke, pa bo v sredo. Sodnik je odločitev med drugim utemeljil s preprečitvijo velike škode, ki bi s stavko nastala podjetju.

Sodnik je po poročanju Jutranjega lista ob odločitvi, s katero je začasno prepovedal stavko pilotov, kabinskega osebja in dela zaposlenih na zagrebškem letališču, ki so združeni v sindikatu Orca, poudaril, da bi letalskemu prevozniku s stavko nastala velika škoda.

Na veliko škodo, ki bi v primeru stavke nastala podjetju, je v pismu, ki ga je naslovil na sodišče, opozoril tudi hrvaški infrastrukturni minister Oleg Butković. Odvetniki sindikata so zato prepričani, da je minister s pismom vplival na sodišče. V Orci so nad odločitvijo sodišča razočarani.

Butković je očitke o pritiskih na sodstvo zavrnil. "Kot član vlade in pristojni minister moram povedati, kakšno je stanje. Ponavljam - kakršnakoli stavka na vrhuncu turistične sezone, ko ima Croatia Airlines največje prihodke, ni dobra za podjetje," je dejal.

Tudi zastopniki hrvaškega letalskega prevoznika poudarili, da ni šlo za nikakršno vpletanje politike v delo sodišč in da je začasna odredba sodišča predvsem v korist potnikov. Predstavnike sindikatov so pozvali, da se z upravo podjetja ponovno usedejo za mizo in se pogovorijo o novi kolektivni pogodbi.

Minister je ponovil, da gre za nepotreben razvoj dogodkov. V najboljši turistični sezoni, ko letalski prevoznik beleži rast števila potnikov, rast prihodkov (v pol leta število potnikov zraslo za pet odstotkov, prihodki pa za devet odstotkov) ter zmanjšuje izgubo, je stavka po besedah ministra nepotrebna.

Zastopnica Croatia Airlines Branka Sremac je po odločitvi sodišča poudarila, da sodna pot ni način, na katerega želi podjetje voditi socialni dialog. "Pozivamo jih, naj svoje zahteve oblikujejo v okvirih, ki so finančno vzdržni," je dejala in poudarila, da državni prevoznik ni sposoben zagotoviti dodatnih 50 milijonov kun za plače, kar med drugim zahtevajo zaposleni.

Prav tako se ni strinjala s trditvami sindikata, da je pri odločitvi sodišča presodilo ministrovo pismo. "Presodila je zaščita potrošnikov in ugleda hrvaškega turizma," je prepričana.

Zaposleni, ki so nameravali stavko začeti v sredo ob 6. uri, od hrvaške vlade zahtevajo imenovanje nove uprave s polnim mandatom, s katero lahko podpišejo kolektivno pogodbo, brez katere delajo že več kot 20 mesecev.

Butković je pojasnil, da se je ministrstvo v ta problem vključilo lani, na to temo pa se je zvrstila vrsta srečanj s sindikati. Dejal je tudi, da je bil nekje v takšnem času lani podpisan tudi memorandum o spremembi stare kolektivne pogodbe. "V tem kontekstu ni treba iti v stavko, apeliram na obe strani, da sedeta za skupno mizo," je še povedal minister.

Edino rešitev za Croatia Airlines sicer vidi v strateškem partnerju. V ta namen je vlada podjetje vrnila na seznam strateško pomembnih podjetij, v nacionalnem reformnem programu pa je zapisano, da se bo ta posel zaključil v začetku prihodnjega leta, ministrove besede povzema hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na vprašanje, kaj je z imenovanjem uprave, je Butković odvrnil, da je postopek izbire nove uprave v teku in da bo vlada v uglednem času sprejela odločitev. "Izbira nove uprave ne more in ne sme biti razlog ta stavko," je ponovil.

Glede iskanja strateškega partnerja in morebitnih rokov pa je dejal, da je treba spoštovati postopke. Najprej je treba izbrati svetovalca, ki bo pripravil različne scenarije za vstop partnerja v podjetje, je še pojasnil.