c S
Italijanski parlament podprl prvi pomemben zakon nove vlade 08.08.2018 07:30 Rim, 07. avgusta (STA) - Italijanski parlament je danes potrdil prvi pomemben zakon nove populistične vlade, s katero želi reformirati trg dela in vzpodbuditi zaposlovanje v času stagnacije gospodarstva, ki ga pesti brezposelnost. Po poslanski zbornici je namreč danes paket ukrepov za boj proti negotovim oblikam zaposlitve sprejel še senat.

T.i. "dekret dostojanstva" je senat podprl s 155 glasovi za, 125 proti in enim vzdržanim, potem ko ga je minuli teden podprl že spodnji dom parlamenta s 312 glasovi za in 190 proti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Paket ukrepov je temelj gospodarskega programa koalicijskega populističnega Gibanja pet zvezd. Med drugim predvideva, da bodo za podjetja dražje zaposlitve za določen čas, saj se bo pri vsaki obnovitvi pogodbe za določen čas povečali prispevki za podjetje. Italijanski minister za delo Luigi Di Maio, ki je gonilna sila paketa, želi na tak način spodbuditi zaposlitve za nedoločen čas.

"Dekret dostojanstva je bil dokončno potrjen v parlamentu. Državljani 1 - sistem 0," se je po potrditvi v senatu pohvalil vodja gibanja Di Maio na Twitterju.

Zakon odpravlja reformo trga dela iz leta 2015 bivše vlade pod vodstvom levosredinske Demokratske stranke (PD), velike tekmice Gibanja pet zvezd.

Zakon določa, da so pogodbe omejene na 24 in ne ne več na 36 mesecev in da jih bo mogoče podaljšati največ štirikrat in ne več petkrat, kot je veljalo doslej. Z vsakim podaljšanjem se bodo socialni prispevki delodajalca povečali za 0,5 odstotka. Za časovno omejeno podaljšanje delovne pogodbe po 12 mesecih bodo poleg tega morali obstajati dodatni, izredni razlogi. Sveženj vsebuje tudi ukrepe za manj birokracije, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vlada namerava z omenjenim paketom tudi zaustaviti selitve podjetij v tujino. Zakon tako predvideva visoke kazni za podjetja, ki bodo prejela državno podporo in bi nato v petih letih dele svoje proizvodnje preselila v tujino. V primeru selitve izven EU pa bodo morala plačati celo dvakratno do štirikratno vsoto prejete podpore.

Paket vsebuje tudi prepoved oglaševanja iger na srečo, edina izjema je le državna loterija. V primeru kršitev je zagrožena kazen najmanj 50.000 evrov. Italija je tako postala prva država EU, ki predvideva prepoved oglaševanja iger na srečo, navaja APA.

Sprejemu zakona so močno nasprotovali senatorji PD, med katerimi so mnogi zavezniki bivšega premierja Mattea Renzija, arhitekta reforme trga dela iz leta 2015, s katero so uvedli trajne pogodbe o delu, ki so delodajalcem olajšale odpuščanje delavcev prva tri leta. V tem času so tudi bistveno zmanjšali socialne prispevke, spominja AFP.

Renzi, ki ni več vodja PD, a je senator in še vedno vplivna osebnost v stranki, je Di Maia kritiziral na Twitterju z besedami, da bo novi zakon privedel do izgube 80.000 delovnih mest. Poimenoval ga je "dekret brezposelnosti".

Po oceni zveze delodajalcev Confindustria bo nov zakon odgnal vlaganja in omejil rast, medtem ko bodo nova pravila za zaposlitve za določen čas imela negativen vpliv na zaposlovanje.

Junija je v Italiji brezposelnost znašala 10,9 odstotka, med starimi med 15 do 24 let pa kar 32,6 odstotka, kar je veliko več od povprečja v območju evra, ki znaša 16,8 odstotka.

Podatki italijanskega statističnega urada za lani pa kažejo, da je brezposelnost na jugu države bila trikrat višja (19,4 odstotka) kot na severu države, kjer je znašala 6,9 odstotka.