c S
Socialni partnerji bodo podpisali kolektivno pogodbo gostinstva in turizma 08.08.2018 08:35 Ljubljana, 08. avgusta (STA) - Socialni partnerji v gostinstvu in turizmu bodo danes z napovedanim podpisom nove kolektivne pogodbe uredili medsebojna razmerja. Turistično-gostinska zbornica Slovenije in Združenje delodajalcev Slovenije - sekcija gostinstva in turizma ter Sindikat gostinstva in turizma so namreč po večmesečnem usklajevanju dosegli socialni sporazum.

"Podpis kolektivne pogodbe s Sindikatom delavcev gostinstva in turizma Slovenije bo pripomogel k boljšim razmeram v omenjenih panogah in celoviti ureditvi v ciljni smeri k višjemu vrednotenju dela in višjo kakovost storitev v gostinstvu in turizmu," so v vabilu na podpis nove kolektivne pogodbe navedli v zbornici.

Sindikat je prejšnji teden sicer opozoril na dejstvo, da so v panogi že tri mesece brez kolektivne pogodbe. Ko so predstavniki zaposlenih po neuspešnem zaključku pogajanj začeli s pripravo nadaljnjih aktivnosti, so z delodajalske strani sporočili, da bodo pogodbo podpisali.

Generalna sekretarka sindikata Karmen Leban je pojasnila, da se je zatikalo pri višini plačila za presežne ure, ki jih delavci ne morejo izkoristiti v obliki prostega časa. Sindikat je pristal na daljše referenčno obdobje, a je v zameno terjal dvig urne postavke s 30-odstotnega na 45-odstotni dodatek k osnovni urni postavki, v praksi to pomeni okoli 30 centov na uro več. Delodajalci tega niso želeli sprejeti.

O plačah se sicer v tokratnih pogajanjih sploh niso pogovarjali, saj so se plače delavcem v panogi dvignile že v skladu z dogovorom iz decembra lani. Sindikat se želi znova o plačah pogovarjati v septembru, ko bodo že znani prvi rezultati poletne turistične sezone. Povprečna plača v Sloveniji je sicer 1078 evrov neto, v gostinstvu pa doseže 794 evrov - z vsemi nadurami vred.