c S
Unicredit v drugem četrtletju presegla pričakovanja 07.08.2018 13:04 Milano, 07. avgusta (STA) - Italijanska bančna skupina Unicredit je v drugem četrtletju zabeležila 1,02 milijarde evrov čistega dobička, kar je 8,3 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. S tem je banka za skoraj 50 milijonov evrov presegla pričakovanja analitikov. Prihodki so se sicer znižali za 4,3 odstotka na 4,95 milijarde evrov, a so prav tako presegli pričakovanja.

V prvem polletju je tako bančna skupina, ki je prisotna tudi v Sloveniji, zabeležila 15,3-odstotno rast čistega dobička, ki se je ustavil pri 2,1 milijarde evrov. Izvršni direktor skupine Jean Pierre Mustier je poudaril, da so to najboljši polletni rezultati skupine po letu 2008.

Močne rezultate so pozdravili tudi investitorji, saj je vrednost delnic banke po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sredi dneva na milanski borzi poskočila za 2,8 odstotka, osrednji indeks pa je pridobil 1,1 odstotka.

"Ekipa UniCredita je ponovno postregla z dobrimi polletnimi rezultati, čeprav je bil trg v geopolitičnem kontekstu poln izzivov," je dejal Mustier. Dodal je, da v Unicreditu še naprej zaupajo v evropsko in italijansko gospodarstvo ter njune močne temelje.

V drugem letošnjem četrtletju je skupina v primerjavi s prvim trimesečju zmanjšala tudi obseg slabih posojil, in sicer za dve milijardi evrov na 42,6 milijarde evrov.

Kot poroča AFP, se kažejo tudi prvi rezultati obsežnega prestrukturiranja banke, ki jo je Mustier prevzel leta 2016. Skupina je na dobri poti do izpolnitve cilja, da do prihodnjega leta zapre 944 poslovalnic. Od decembra 2015 so jih zaprli že 790. Prav tako namerava banka ukiniti 14.000 delovnih mest, doslej so jih od omenjenih ukinili 87 odstotkov.