c S
Infrastrukturno ministrstvo znova z javno obravnavo predloga resolucije o energetskem konceptu 07.08.2018 11:41 Ljubljana, 07. avgusta (STA) - Ministrstvo za infrastrukturo je v javno obravnavo znova poslalo predlog resolucije o energetskem konceptu Slovenije. Besedilo je, kot so pojasnili, enako kot tisto, ki ga je vlada sprejela že marca in ga poslala v DZ, vendar tam zaradi predčasnega prenehanja mandata ni prišel na vrsto, postopek obravnave pa se je končal.

Kot so spomnili na ministrstvu, so za predlog resolucije o energetskem konceptu opravili celovito presojo vpliva na okolje. "V dokumentu podajamo usmeritve z ambicioznimi cilji na različnih področjih energetske politike do leta 2030 oz. 2050. Investicije in razvoj so namreč dolgoročne in odločitve za realizacijo projektov v nadaljnjih desetih oz. petnajstih letih je treba sprejeti čim prej," so navedli.

Koncept tako ne govori o posameznih projektih, temveč podaja strateške usmeritve in postavlja politični okvir, znotraj katerega je pot odprta prosti poslovni pobudi podjetij in posameznikov na poti Slovenije k razogljičenju. Energetskemu konceptu Slovenije bo sledila tudi priprava Nacionalnega energetsko-podnebnega načrta in drugih strateških dokumentov, ki bodo uresničevali zaveze, ki jih je EU sprejela glede globalnih podnebnih prizadevanj.

Krovna cilja Energetskega koncepta Slovenije sta zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, vezanih na rabo energije, za vsaj 40 odstotkov do leta 2030 glede na raven iz leta 1990 in pa zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, vezanih na rabo energije, za vsaj 80 odstotkov do leta 2050 glede na raven iz leta 1990.

"Temeljni namen energetske politike je zagotoviti trajnostno ravnanje z energijo, kar energetski koncept Slovenije opredeli s tremi vidiki trajnosti - podnebno sprejemljivostjo, zanesljivostjo oskrbe in konkurenčnostjo. Vsi trije vidiki torej predstavljajo nujne pogoje, da bi odločitev na področju energije lahko štela kot trajnostna in torej sprejemljiva," so navedli na ministrstvu.

Zainteresirana javnost lahko pripombe na predlog resolucije v času javne obravnave pošlje vključno do 7. septembra. Že ob sprejetju predloga resolucije na vladi marca letos je sicer zainteresirana javnost opozarjala, da v konceptu pogrešajo konkretnejše cilje, želeli so si tudi čim hitrejše sprejemanje konkretnih ukrepov za uspešen prehod.