c S
Commerzbank v drugem četrtletju presegla pričakovanja 07.08.2018 10:03 Berlin, 07. avgusta (STA) - Nemška banka Commerzbank je v drugem četrtletju zabeležila 272 milijonov evrov čistega dobička, kar je precej več od napovedi analitikov. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so analitiki ocenili, da se bo čisti dobiček ustavil pri 213 milijonih. V enakem lanskem obdobju je banka ustvarila 640 milijonov evrov izgube.

Commerzbank se je lani soočala z visokimi stroški prestrukturiranja, v okviru katerega so ukinili 9600 delovnih mest. Kot četrtletno poslovno poročilo še povzema AFP, v banki ocenjujejo, da bodo stroški v letošnjem letu malenkost višji od prvotnih napovedi, in sicer so jih s sedem milijard dvignili na 7,1 milijarde evrov.

Izvršni direktor banke Martin Zielke je pojasnil, da so celoletno napoved malenkost popravili v luči močne konkurence. Izpostavil je, da sicer njihovi napori za izboljšanje poslovanja že kažejo rezultate, za končen cilj pa bo potrebnega še nekaj časa.

V banki tudi verjamejo, da bodo lahko po koncu finančnega leta delničarjem izplačali dividende. Doslej so to od finančne krize leta 2008 storili le enkrat, in sicer ob zaključku finančnega leta 2015. Commerzbank, ki se je pred leti znašla v finančnih težavah, je bila deležna tudi državne pomoči, nemška vlada pa je še danes lastnica okoli 16 odstotkov banke.