c S
Pomgradovi delničarji si bodo razdelili večji del lanskega dobička 07.08.2018 09:28 Murska Sobota, 07. avgusta (STA) - Eden vodilnih slovenskih gradbincev, družba Pomgrad, je leto 2017 končal z dobrih 650.000 evrov dobička. Na ponedeljkovi skupščini podjetja, ki ga lastniško obvladuje prekmurski poslovnež Stanko Polanič, so si delničarji razdelili za dobrih 400.000 evrov dividend. Kot poudarjajo v podjetju, si obetajo nove projekte v Sloveniji.

Medtem ko si skladno z izglasovanim sklepom delničarji Pomgrada lahko obetajo po pol evra dividende na vsako svojo delnico, so za novega člana nadzornega sveta, ki bo zastopal interese kapitala, imenovali Simona Ravniča. Skupščina je ob tem podelila tudi razrešnici upravi, ki jo je takrat še vodil Igor Banič, in nadzornemu svetu za poslovno leto 2017.

Od januarja novi prvi mož Pomgrada Iztok Polanič je po skupščini izrazil zadovoljstvo, da so lastniki sprejeli vse predloge uprave, ki so trajnostno in dolgoročno naravnani. Ob tem je poudaril, da je bilančni dobiček družbe konec leta 2017 znašal skoraj 20 milijonov evrov.

Sicer pa za Pomgrad letos največji projekt na področju visokih gradenj predstavlja dokončanje nove Magnine tovarne v Hočah v vrednosti 37,1 milijona evrov. Ob tem so zaključili 11,5 milijona evrov vreden dogovorjeni del gradnje Lekove tovarne v Prevaljah, zaključujejo hotel Orchid na Plitvicah v vrednosti 4,2 milijona evrov, začeli pa so z gradnjo stanovanjskih blokov na Švedskem v vrednosti 14,5 milijona evrov. Na Hrvaškem pričakujejo pridobitev še enega pomembnega projekta v višini dobrih 15 milijonov evrov.

Med nizkimi gradnjami so trenutno njihovi najpomembnejši projekti začetek nadgradnje železnice Pesnica - Šentilj v vrednosti 36,3 milijona evrov, posodabljanje železniške infrastrukture na progi Poljčane - Slovenska Bistrica v vrednosti 22,7 milijona evrov, podvoz Ljubljanske ceste v Mariboru v vrednosti 7,3 milijona evrov ter dokončanje prenove ptujskega mostu (3,7 milijona evrov) in gradnja vodovoda Podvelka in Radlje (sedem milijonov evrov).

"Letos so naše komercialne aktivnosti v Sloveniji usmerjene na področje nizkih gradenj oziroma prometne infrastrukture, saj se obetajo nekateri večji investicijski projekti, ki so za nas zelo zanimivi. Zanimivo je tudi področje visokih gradenj, kjer pričakujemo predvsem vlaganja gospodarstva v širitev svojih poslovnih zmogljivosti," je optimističen predsednik uprave Pomgrada, ki ocenjuje, da je na gradbenem trgu v Sloveniji čutiti zmeren optimizem za prihajajoče obdobje.

Po njegovih besedah je v Sloveniji pričakovati nekaj novih infrastrukturnih naložb, ki bodo pozitivno vplivale na gradbeno panogo. Tržni potencial na domačem trgu predstavljajo predvsem investicijska vlaganja zasebnega sektorja na področju visokih gradenj ter nekateri večji cestni in železniški projekti.