c S
Munich Re ne bo več sodelovala pri projektih s premogom 06.08.2018 14:48 München, 06. avgusta (STA) - Nemška pozavarovalnica Munich Re je sporočila, da bo omejila vlaganja v projekte, povezane s premogom. Prav tako ne bo več ponujala zavarovanj za nove elektrarne in rudnike, ki uporabljajo oz. pridobivajo premog. Razlog je skrb za okolje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnil prvi mož pozavarovalnice Joachim Wenning, ne bodo več vlagali v delnice ali obveznice družb, ki več kot 30 odstotkov prihodkov ustvarijo prek poslov, povezanih s premogom. Glede zavarovanj novih elektrarn in rudnikov je pojasnil, da bodo dosledni, niso pa izključene morebitne izjeme za konkretne primere. "Podnebne spremembe so dejstvo," je poudaril ob tem.

Munich Re se s tem pridružuje prizadevanjem za uresničitev zavez iz pariškega podnebnega sporazuma. Pogodbenice so se leta 2015 v Parizu z njim zavezale omejiti dvig povprečne globalne temperature na občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja v primerjavi s predindustrijsko dobo, prizadevale pa naj bi si za omejitev na 1,5 stopinje.

Podobne ukrepe so že napovedali nekateri konkurenti Munich Re, med drugim švicarska Swiss Re in francoska Scor.