c S
Ministrstvo in centri za ravnanje odpadkov neenotni glede intervencijskih ukrepov 06.08.2018 14:09 Ljubljana, 06. avgusta (STA) - Ministrstvo za okolje in Združenje centrov za ravnanje z odpadki Slovenije ostajata na različnih bregovih glede intervencijskih ukrepov, s katerimi bi zmanjšali kupe odpadne embalaže, ki ostaja na dvoriščih omenjenih centrov. Na ministrstvu pravijo, da za takšne ukrepe ni pravne osnove, v centrih pa so prepričani, da je intervencija države nujna.

Na temo odpadne embalaže so se predstavniki združenja centrov za ravnanje z odpadki danes sestali z ministrico za okolje in prostor, ki opravlja tekoče posle, Ireno Majcen. Slednja je spomnila, da so največje težave z neodpeljano embalažo v Ljubljani. Trenutno je po ministričinih besedah v teku izdaja novega okoljevarstvenega dovoljenja za družbo Interseroh, nato gredo v delo inšpekcijske službe.

Na sestanku sta združenje centrov za ravnanje odpadkov in ministrstvo po besedah Majcnove prišla do razlage, kako v skladu s sprejeto evropsko direktivo urediti spremembo zakona o varstvu okolja glede te problematike. "Glavni namen je, da se odgovornost za odpadno embalažo zakonsko uredi, da nosi glavno odgovornost proizvajalec, ki daje svoje produkte na trg v tej embalaži," je pojasnila.

Ministrstvo je sicer letos začelo tudi s postopkom zbiranja podatkov o tem, koliko embalaže se na slovenskem trgu pravzaprav procesira. Ti podatki bodo po ministričini napovedi znani nekje do marca naslednjega leta, nato pa nameravajo to odgovornost, ki je v praksi bolj na strani družb za ravnanje z odpadki preusmeriti na proizvajalce.

"V veliki meri so proizvajalci tisti, ki lahko z ustreznejšo embalažnino zmanjšajo vse te težave, ki se pojavljajo pri postopkih ravnanja z odpadno embalažo," je še izpostavila ministrica. Podjetjem sicer ne bodo predpisali, kakšno embalažo naj uporabljajo, predvideni pa so različni stroški. Kot je dejala Majcnova, je treba za manj kvalitetno embalažo zagotoviti višje stroške kot za embalažo, ki je primerna za recikliranje.

"Ne bo Slovenija nek osamljen reševalec te situacije, ampak je takšna rešitev predvidena na celotnem evropskem prostoru," je dodala. Zakonske osnove bodo sicer znane nekje do konca oktobra, kar pomeni, da bi bil lahko zakon spremenjen v začetku prihodnjega leta, ocenjuje ministrica, ki opravlja tekoče posle.

Na sestanku so se posvetili tudi interventnemu odvozu, za katerega v združenju centov menijo, da je nujen, ministrica pa je dejala, da nima nobenih zakonskih osnov, da ga odredi mimo inšpekcijske službe. "Inšpekcijske službe peljejo postopke, dejstvo pa je, da ti postopki nekaj časa trajajo. Ugotovili smo, da bi eventualno nekje do oktobra ali novembra, če ta embalaža ne bi bila odpeljana, inšpekcijski postopki stekli tako, da bi prišlo do izvršbe po drugi osebi," je dejala.

Po besedah predsednika Združenja centrov za ravnanje z odpadki Slovenije in prvega moža ljubljanske Snage Janka Kramžarja so razočarani, "ker je ministrica ugotovila, da ni pravne osnove za kakršnokoli interventno poseganje". V združenju centov so prepričani, da je treba količine embalaže zmanjšati do te mere, da se zmanjšajo tudi tveganja. "Mi ocenjujejo, da vsebinska osnova definitivno je," je poudaril in dodal, da "smo ta trenutek v situaciji, ko tveganja niso obvladljiva".

Kot največjega je izpostavil požarno tveganje, druga pa so povezana s sanitarnimi pogoji, ki so na skladiščih, ki niso primerna za skladiščenje. Eno od teh tveganj je zagotovo pojav nezaželenih živali, ki lahko povzročijo kolaps sistema predelave odpadkov, je opozoril Kramžar.

Ocena o tem, da bi ukrepi inšpekcijske službe lahko začeli delovati enkrat proti koncu leta, za nas to ni sprejemljivo, je še dodal.

Kramžar je še povedal, da v združenju centrov za rešitev situacije računajo na obstoječo vlado. Nova se bo verjetno lotila sistemskih sprememb, kar bo trajalo eno leto ali še več, "tako da bomo naše združenje in ostali deležniki vztrajali na neke vrste interventnemu ukrepu", je sklenil.