c S
Začenja se gradnja srminskega vhoda v koprsko pristanišče 06.08.2018 12:58 Koper, 06. avgusta (STA) - Izvajalec del za izgradnjo t.i. srminskega vhoda v koprsko pristanišče, Kolektor CPG s partnerjem Grafist in GP Krk, bo danes uveden v delo, so za STA potrdili v Luki Koper. Kot poudarjajo, je 4,15 milijona evrov vredna investicija pomembna z vidika razbremenitve tovornega prometa, ki sedaj gravitira na obrobje starega mestnega jedra.

Poleg tega se bo izboljšala tudi interna logistika v pristanišču. Zaključek del je predviden v začetku prihodnjega leta, so še pojasnili v Luki Koper.

Luka je v zadnjem času precej aktivna pri različnih infrastrukturnih naložbah. Tako so po dogovoru z Mestno občino Koper o omilitvenih ukrepih za zmanjšanje vplivov pristaniške dejavnosti na prebivalce nedavno po več kot letu dni spet stekle aktivnosti za najpomembnejšega med njimi, podaljšanje prvega pomola. Projekt je pomemben predvsem z vidika povečevanja kapacitete na kontejnerskem terminalu in je ključen strateški projekt za prihodnji razvoj družbe.

Je pa Luka medtem, neuradno zaradi napovedih Občine Ankaran o nasprotovanju projektu, umaknila vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja za nov privez za ro-ro ladje, za katerega je pred tem vlada že dala soglasje, so pred dnevi poročale Primorske novice.

Zato pa podjetje nadaljuje z rastjo pretovora in prihodkov. Tako je Luka Koper po nedokončnih in nerevidiranih podatkih v prvem polletju 2018 ustvarila za 111,6 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je za šest odstotkov več kot v prvem lanskem polletju. Ladijski pretovor v koprskem pristanišču pa je v prvih šestih mesecih letos dosegel 11,98 milijona ton, kar je malenkost več kot v enakem obdobju 2017.