c S
Zaposleni v trzinskem Periteksu napovedali stavko 06.08.2018 11:31 Trzin, 06. avgusta (STA) - Zaposleni v trzinskem podjetju Salesianer Miettex Periteks, ki se ukvarja z negovanjem in izposojo tekstila, so za petek napovedali opozorilno stavko, če z vodstvom podjetja ne uspejo doseči dogovora. Med glavnimi zahtevami so zagotovitev pripomočkov, ki bodo fizično razbremenili zaposlene, in dodatni odmori ob dvigu delovne temperature.

Kot je za STA pojasnila predsednica stavkovnega odbora in sindikata Periteks, ki deluje v sklopu Sindikata obrti in podjetništva Slovenije, Anka Horvat, od vodstva podjetja zahtevajo podpis podjetniške kolektivne pogodbe, s katero bi si zagotovili "ohranitev teh nekaj pravic, ki jih imamo".

Med ključnimi zahtevami zaposlenih so tudi višji regres in božičnica, višje jubilejne nagrade, dodatni dan dopusta zaradi težjih pogojev dela, bonitete za mlade starše, sklenitev dogovora o pogojih za delo sindikata Periteks v podjetju in ureditev mehanskih pomagal pri dvigovanju težkih bremen.

Dodatne odmore zahtevajo ob povišanju temperature v proizvodnji nad 28 stopinj Celzija ne glede na letni čas. Kot je pojasnila Horvatova, so po posredovanju inšpektorata za delo sicer dosegli petminutni odmor na vsako polno uro.

Delavci so stavkovni odbor oblikovali potem, ko podjetju z direktorjem Rajkom Grzinom na čelu "po eno leto trajajočih opozorilih sindikata glede nemogočih delovnih razmer in zavrnitvi pogajanj za sklenitev podjetniške kolektivne pogodbe ni uspelo zagotoviti primernega delovnega okolja in bonitet delavcem".

Kot je pojasnila Horvatova, so minuli teden z vodstvom uskladili vse točke, a do podpisa pogodbe ni prišlo. Grzin po njenih besedah zavlačuje s trditvami, da nima pooblastil za podpis. "Nam pa je prekipelo. Niti v Trzinu niti v Rogaški Slatini ni več zaupanja v naše vodstvo," je poudarila.

Zadnji rok za podpis pogodbe je četrtek, sicer bodo izvedli prvo opozorilno stavko, ki ima po njenih besedah polno podporo zaposlenih. V morebitno petkovo stavko bodo sicer vključeni le zaposleni v Trzinu, delavci iz Rogaške Slatine pa jo bodo napovedali naknadno.

Grzin je za STA pojasnil, da izjav še ne dajejo. Uradno izjavo bodo posredovali, "ko bo zadeva zaključena".

Podjetje zaposluje okoli 200 delavcev, poslovno enoto ima tudi v Rogaški Slatini. Osnovno dejavnost predstavlja ponudba najemnega perila za hotele in restavracije, delovnih oblačil za industrijo, trgovino in obrt ter tekstilij za zdravstvo. Med drugim nudijo tudi oblačila za čiste prostore, artikle za higieno in svežino ter čistilne in reklamne preproge.

Periteks, ki je bil vrsto let glavni izvajalec pranja perila za UKC Ljubljana, je v lasti Salesianer Miettex od avgusta 2005. Avstrijsko podjetje z danes približno 2350 zaposlenimi v 11 državah je bilo ustanovljeno leta 1916. Po lastnih navedbah so vodilni ponudnik na avstrijskem trgu in v Evropi.

Slovenska podružnica je v poslovnem letu 2017-2018, ki se je končalo konec letošnjega marca, ustvarila 12,78 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. Čisti dobiček je dosegel 1,55 milijona evrov.