c S
Ryanair v luči serije stavk pilotov predlaga mediacijo 06.08.2018 07:29 Dublin, 03. avgusta (STA) - Irski letalski prevoznik Ryanair je predlagal tristranski mediacijski postopek v luči stavk irskih pilotov. Danes je Ryanair odpovedal 24 od 300 letov iz Irske, kar je prizadelo 3500 potnikov. Irskim pilotom se bodo 10. avgusta, ko napovedujejo novo stavko, pridružili tudi kolegi iz Belgije in Švedske.

Irski piloti danes stavkajo že četrtič, peti dan stavke pa načrtujejo v prihodnjem tednu. V Ryanairu po besedah vodje kadrovskih zadev Eddija Wilsona edino rešitev spora vidijo v posredovanju tretje stranke. Letalski prevoznik za mediatorja predlagal Kierana Mulveya, nekdanjega vodjo komisije za odnose med delavci, neodvisnega organa, ki je bil ustanovljen leta 2015.

Irski piloti, ki so samo prejšnji mesec stavkali trikrat, zahtevajo boljše pogoje dela. Odnosi med upravo in zaposlenimi so se še zaostrili potem, ko je Ryanair razkril načrte, da bo del flote letal preselil iz Dublina na Poljsko, kar bi lahko pomenilo 300 manj delovnih mest na Irskem.

Irski piloti so napovedali, da bodo petič stavkali 10. avgusta, ko se jim bodo pridružili tudi belgijski in švedski kolegi, prav tako o pridružitvi stavki razmišljajo piloti v Nemčiji in na Nizozemskem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.