c S
Na borzi se je tudi ta teden nadaljevalo počitniško vzdušje 06.08.2018 07:29 Ljubljana, 03. avgusta (STA) - Teden na Ljubljanski borzi je minil v počitniškem vzdušju. Indeks SBI TOP se na tedenski ravni skorajda ni spremenil in je danes zaključil pri 887,54 točke. Tedenski promet je bil skromen, saj ga je bilo za 3,2 milijona evrov. Na trgu ni bilo pomembnejših borznih novic.

Največ prometa je, kot je običajno, odpadlo na delnice novomeške Krke. Z njimi so vlagatelji sklenili skoraj tretjino tedenskega prometa. Tečaj teh delnic se na tedenski ravni ni spremenil.

Na trgu je ta teden odmevala le novica, da naj bi Luka Koper, katere delnice so uvrščene med blue chipe, po pisanju Primorskih novic ta teden umaknila vlogo za gradbeno dovoljenje za nov privez RO-RO, ki omogoča pretovor vozil prek nakladalne rampe. Umik naj bi bil povezan z napovedjo Občine Ankaran, da bo naložbi nasprotovala. Vrednost priveznega mesta, za gradnjo katerega je vlada prejšnji teden dala zeleno luč, je 8,83 milijona evrov brez DDV.

Delnice Luke so na tedenski ravni izgubile približno tretjino odstotka in se danes oblikovale pri 31,40 evra. Navzdol so šle na tedenski ravni delnice Cinkarne Celje, ki so izgubile odstotek in pol. V rdeče so se obarvale še delnice Telekoma Slovenije in Intereurope.

Ob skromnem prometu pa so v tem tednu zrasle vrednosti delnic KD Group, Pozavarovalnice Sava, Uniorja, Gorenja in Petrola. Vlagatelji so ga med naštetimi največ sklenili s slednjimi, tečaj delnic Petrola pa je pridobil nekaj več kot pol odstotka.