c S
Ptuj v investicijskem zagonu 06.08.2018 07:29 Ptuj, 04. avgusta (STA) - Ptujski župan Miran Senčar nekaj mesecev pred iztekom svojega prvega mandata še vedno ne želi izdati, ali se bo vnovič podal v županski boj. Vseeno pa meni, da najstarejše slovensko mesto v zadnjih letih pospešeno napreduje, saj so zagnali velik investicijski ciklus z rekordnim, okoli 22-milijonskim obsegom evropskih razvojnih sredstev.

Kot je v pogovoru za STA dejal Senčar, se ves mandat trudijo zagotoviti ljudem boljše javne storitve za vrsto vsakodnevnih potreb, mesto pa prenavljajo, da bi v polni meri zaživelo kot turistični biser Srednje Evrope.

Med drugim je njegovi občinski oblasti, tako Senčar, uspelo dokončali vse v preteklosti začete investicije, med katerimi je bila največja nova OŠ Ljudevita Pivka, uresničili so tudi večino od dvanajstih sprejetih projektov aktualne koalicije, medtem ko so nekateri projekti še v teku.

"Na celi vrsti področij smo začeli načrtno urejati mesto - od priprave konservatorskega načrta za kompleks Turnišče do Arheološkega parka Panorama in revitalizacije Ptujskega jezera. Sprejeli smo vrsto prostorskih aktov, ki omogočajo gradnjo in razvoj mesta," dodaja Senčar, ki obžaluje le, da mu v mestnem svetu ni uspelo vzpostaviti želene ravni sodelovanja.

Čeprav so vse ključne odločitve sicer sprejeli, se z bližanjem volitev pojavlja vse več političnih kalkulacij in politično pogojenega nasprotovanja, pravi župan in dodaja, da zato Ptuj v naslednjem mandatu potrebuje nekakšen "Pax Poetoviona" - politični mir, ki bo mestu omogočil, da se z vsemi silami osredotoči na razvoj.

Kot poudarja župan, so v tej finančni perspektivi za Ptuj izpogajali najmanj 22 milijonov evrov evropskih razvojnih sredstev, ki jih bodo uporabili za projekte, vredne približno 29 milijonov evrov. V okviru mehanizma Celostnih teritorialnih naložb so nedavno odprli Park spominov, velik del tega denarja bo namenjen tudi ukrepom trajnostne mobilnosti. Tukaj so še projekti iz dogovora za razvoj regij, ki vključujejo medobčinske kolesarske povezave in gradnjo sekundarne kanalizacije.

Glede finančnega stanja občine župan pojasnjuje, da je bila ta ob začetku mandata izjemno zadolžena, saj je na začetku leta 2015 samo kreditni dolg znašal 10,6 milijona evrov. Danes dolg znaša 9,3 milijona evrov, pri čemer so nekatere kredite že odplačali, a tudi najeli nekaj novih, vendar je za Senčarja pomembno, da skupna zadolženost pada.

Med evropsko sofinanciranimi projekti je na največ odpora naletel pri prenovi mestne tržnice, kjer je velik del občanov nasprotoval sečnji starih dreves. Na vprašanje, ali bi ga to lahko stalo zaupanja volivcev, Senčar odgovarja, da ima tudi sam rad drevesa, zato so tudi sprejeli program ozelenitve in v celotnem mandatu zasadili veliko več novih dreves kot so jih bili v tem primeru prisiljeni odstraniti.

"Tudi mestna tržnica bo zelena, a vse ima svojo biološko uro, tudi ptujske katalpe. Ne glede na različna arboristična mnenja je dejstvo, da so bile v zadnjem obdobju svojega življenja. Po dolgem obdobju komunikacije je pač bilo treba sprejeti odločitev. Zame je bila najtežja v celotnem mandatu," priznava ptujski župan.

Sicer pa se Senčar uradno še vedno ni izrekel glede kandidature za nov mandat. Kot je dejal, bo svojo odločitev sporočil pravočasno, saj da je zdaj osredotočen na dokončanje nekaterih projektov. Medtem ko se namreč po njegovih besedah nekateri politično kampanjo gredo že ves mandat, ni nobene potrebe, da bi se predvolilnemu vrtiljaku pridružil še sam. "Zdaj je čas za delo, jeseni bo čas za odločitve za naprej," je dodal.

Ptuj po njegovem mnenju v prihodnjem obdobju čakajo številni izzivi, od izvedbe obsežnega paketa evropskih projektov do prenove mesta in njegovega umeščanja na turističnem zemljevidu Evrope. Mesto čaka posodabljanje, saj ga je treba razviti v pametno mesto, omogočiti je treba učinkovit servis za potrebe prebivalcev in gospodarstva, prenoviti komunalno infrastrukturo in prometne povezave, skupaj z nujno izgradnjo južne obvoznice.