c S
Semenarna Ljubljana bi z državno pomočjo krepila prodajo 06.08.2018 07:29 Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Semenarna Ljubljana, ki čaka na soglasje gospodarskega ministrstva za odobritev državne pomoči v obliki posojila s subvencionirano obrestno mero, namerava s to povečati prihodke od prodaje v Sloveniji in na tujem. Ukrepi prestrukturiranja vključujejo tudi trženjsko, tehnološko in organizacijsko prestrukturiranje družbe, so pojasnili za STA.

"Denar bo družba porabila v skladu z namenom dodelitve državne pomoči, kjer so natančno opredeljene aktivnosti in ukrepi, torej za implementacijo ukrepov poslovnega prestrukturiranja," so pojasnili. Ob tem so dodali, da krepijo aktivnosti na tujih trgih, sodelovanje s podjetji in zadrugami na področju prodaje semen ter maloprodajo v prodajalnah, kjer trenutno poteka prenova enot. V načrtu pa imajo tudi prenovo informacijske tehnologije in digitalizacijo poslovanja.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo, je Evropska komisija glede dodelitve pomoči družbi že sprejela odločitev, ki pa temelji zgolj na finančnih oz. poslovnih podatkih. Minister Zdravko Počivalšek pa se je odločil še za dodatno srečanje z vodstvom družbe, saj želi preveriti, kakšna je njihova strategija za naprej in kakšna je politika poslovanja novega vodstva. Z vodstvom se bo sestal v najkrajšem možnem času, so povedali.

Komisija je namreč konec junija odobrila državno pomoč Semenarni Ljubljana v obliki dolgoročnega posojila državnih organov v višini treh milijonov evrov. Posojilo bo po pojasnilih komisije skupaj s prispevkom Semenarne, večinoma na podlagi prodaje presežnih prostorov, ter ob finančnem prestrukturiranju, dogovorjenem z glavnimi upniki, omogočilo podjetju temeljito poslovno preoblikovanje.

Semenarna Ljubljana, največji ponudnik semen v Sloveniji in regiji, je februarja lani uspešno zaključila postopek prisilne poravnave, v katerem se je po vrsti zgrešenih poslovnih potez znašla leta 2012, ko je končala celo s 14 milijoni evrov izgube.