c S
Zaposleni digitalizacijo na delovnem mestu pričakujejo odprtih rok 06.08.2018 07:30 Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Menedžerji in drugi zaposleni v regiji osrednje Evrope imajo še nekaj strahu pred umetno inteligenco, sicer pa večina zaposlenih digitalizacijo na delovnemu mestu pričakuje odprtih rok, kaže raziskava svetovalnega podjetja A.T. Kearney. Pomisleki se med drugim nanašajo na dolgoročno vzdržnost tradicionalnega modela poslovnega okolja.

Okoli 73 odstotkov menedžerjev in 82 odstotkov zaposlenih se je na digitalizacijo poslovnih prostorov odzvalo pozitivno. Sprememb se na drugi strani bojijo šest odstotkov zaposlenih in štirje odstotki menedžerjev.

Zaposleni gledajo na digitalizacijo bolj pozitivno kot njihovi menedžerji. Polovica jih je odgovorila, da se sprememb veselijo, medtem ko to mnenje deli le 31 odstotkov menedžerjev, so sporočili iz podjetja, ki je raziskavo opravilo med več kot 200 menedžerji in zaposlenimi.

Navkljub večinsko pozitivnemu pogledu na digitalizacijo poslovnih prostorov anketirance skrbijo določeni vidiki vzhajajočega trenda. Pomisleki segajo od varnosti zaposlitve do dolgoročne trajnosti tradicionalnega modela poslovnega okolja.

Najbolj pogost odgovor na vprašanje, kaj vidijo kot največjo grožnjo ali nočno moro avtomatizacije in robotizacije, je bila hitro rastoča nezaposljivost. Med pogostimi skrbmi so še pomanjkanje sočutja, dinamične spremembe zahtevanih kompetenc in potencialne napake, povzročene s strani robotov.

Raziskava je pokazala, da je skrb menedžerjev glede ohranjanja svojega delovnega mesta v bližnji prihodnosti zanemarljiva, saj jih le 11 odstotkov verjame, da bodo roboti njihovo delo sposobni opravljati pred letom 2025. Kljub vsemu jih 60 odstotkov meni, da bo tudi to v prihodnosti mogoče.

Anketiranci navajajo tudi neposredne koristi avtomatizacije. Te so povezane predvsem z avtomatizacijo ponavljajočih se nalog, izboljšano učinkovitostjo in kar največjim zmanjšanjem verjetnosti pojavljanja napak.

Dodatne prednosti vključujejo večjo prilagodljivost storitev, optimizacijo stroškov in stalno razpoložljivost strankam. Mlajše generacije zaposlenih vidijo priložnosti predvsem v tem, da roboti prevzamejo ponavljajoča opravila, medtem ko se lahko sami usmerijo v aktivnosti, ki prinašajo višjo dodano vrednost, so bolj zanimive in kjer so lahko kreativni.