c S
Celjski Kovintrade naj bi bil edini kandidat za nakup Mersteela 03.08.2018 13:15 Naklo/Ljubljana, 03. avgusta (STA) - Celjski trgovec z metalurškimi izdelki Kovintrade je edini kandidat za nakup Mersteela SSC iz stečaja Mersteela, poroča današnji Dnevnik, ki se sklicuje na svoje vire. Stečajna upraviteljica Mersteela Alja Markovič Čas pa je za STA pojasnila, da še čaka izboljšane ponudbe in da ni nujno, da bo podjetje v tem prodajnem postopku sploh prodano.

Stečajna upraviteljica je pa v zadnjem rednem poročilu, ki je bil na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve objavljen prejšnji teden, zapisala, da o analizi celotnega postopka in o nadaljnjih korakih trenutno še ne more govoriti, saj postopek še poteka. Ocenila je, da bo postopek zaključen do konca avgusta.

V poročilu je pojasnila, da se je rok za oddajo ponudb iztekel 13. aprila in da je do poteka roka prejela dve ponudbi. Obema ponudnikoma je 26. aprila poslala dopis z navodili glede skrbnega pregleda ter obenem oba ponudnika tudi pozvala k predložitvi zavezujočih ponudb, k nadaljnjim pogajanjem in izboljšanju ponudb. Rok za oddajo zavezujočih ponudb se je iztekel 2. julija.

Kot je danes povedala za STA, do sredine avgusta pričakuje še izboljšane ponudbe, po dopustu pa se bodo na podlagi višine ponudb odločili, ali bodo Mersteel v tem krogu sploh prodali, saj so se pojavili še nekateri drugi interesenti.

Dnevnik je iz svojih virov sicer neuradno izvedel, da je od dveh kandidatov, ki sta oddala nezavezujoče ponudbe, edini možni prevzemnik le še Kovintrade. Predsednik uprave Kovintrada Marko Staroveški je interes za nakup Mersteela SSC potrdil, razen tega, da med družbama obstajajo številne sinergije, pa drugih načrtov še ni želel razkrivati. Uspešen nakup bi pomenil, da bi združeno podjetje ustvarilo več kot 200 milijonov evrov prometa na leto.

Po zadnjih cenitvah je Mersteel SSC, ki je nastal iz nekdanje metalurškega divizije Merkurja, vreden okoli 6,5 milijona evrov. Naprodaj je delujoča družba, ne pa tudi ogromne nepremičnine v Naklem, na katerih ima hipoteke vknjižena Gorenjska banka.

Čeprav gre za drugi poskus prodaje Mersteela SCC, ga tudi po Dnevnikovih virih stečajna upraviteljica ne namerava prodati za vsako ceno. V prvi vrsti zato, ker naj bi se za nakup že po izteku roka za oddajo nezavezujočih ponudb zanimali še štirje drugi kandidati, od katerih eden prihaja iz Francije, ukvarja pa s konkurenčno dejavnostjo.

Sodeč po finančnih podatkih ima konec leta 2014 ustanovljeni Mersteel SSC obetavno prihodnost. Prihodki od prodaje so se lani zvišali za 21 odstotkov, na dobrih 53 milijonov evrov. Za skoraj 90 odstotkov, na okoli dva milijona evrov, pa se je lani zvišal čisti dobiček.