c S
KPK objavila vse okoliščine sestanka med Počivalškom in Zemljaričem 03.08.2018 17:30 Ljubljana, 03. avgusta (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v četrtek objavila podrobnosti lobističnega sestanka Janeza Zemljariča in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška o zasebnih projektih v Izoli, ki ga je označila za nezakonito. Objavo je doslej v upravnem postopku Počivalšku uspelo zadržati, vrhovno sodišče pa je zdaj objavo dovolilo.

Jeseni 2016 je fotograf revije Reporter pred gospodarskim ministrstvom v objektiv naključno ujel Zemljariča, ki je takrat ministru Počivalšku predstavljal zamisel za polmilijardni projekt Izolski otok. Na prvem sestanku je zaposlenim izročil vizitko podjetja Eti-par, na drugi sestanek pa je prišel z mapo podjetja Gorenje projekt.

Kot je ugotovila KPK, Zemljarič ni imel pooblastil za zastopanje nobenega od teh dveh podjetij, prav tako ni registriran lobist - zato so njegovo dejanje označili za nezakonito. Minister stika ni ne odklonil ne prijavil KPK.

Toda komisija svojih ugotovitev ni smela javno objaviti. To jim je namreč prepovedalo upravno sodišče zaradi tožbe Počivalška, ki je objavo vsaj začasno ustavil, češ da mu bo z objavo povzročena nepopravljiva škoda. Ker sta se poleg ministra z Zemljaričem dobili tudi državna sekretarka Eva Štravs Podlogar in njihova uradnica Dijana Madžarac, ki tožbe nista vložili, pa je KPK ugotovitve s sestankov vseeno objavil.

Po odločitvi vrhovnega sodišča je KPK v četrtek na svoji spletni strani objavila tudi poročilo, ki se nanaša na Počivalška. Vrhovno sodišče je namreč ugodilo pritožbi KPK in dovolilo objavo svojih ugotovitev, saj Počivalšek ni dokazal, da mu bo z objavo storjena težko popravljiva škoda. Kot je še ugotovilo sodišče, je Počivalšek opravljal funkcijo, ki je izpostavljena nadzoru državnih organov ter kritikam medijev ter laične javnosti in bi moral zato tudi predložiti konkretne dokaze, ki bi potrjevali, da mu je bila storjena nepopravljiva škoda.

Počivalšek je sicer v četrtek za Odmeve na TV Slovenija zavrnil očitke. "Menijo, da ga (Zemljariča; op. STA) ne bi smel sprejeti, ker ni registriran lobist. Ker jaz nisem niti v snu razmišljal, da lobira. Seznanil me je z nekim projektom. O nobenih firmah, ki jih zdaj omenjate, nismo v tistem obdobju govorili. Na koncu koncev jaz kot minister niti nimam nobenih možnosti, da bi mu kar koli lobistično pomagal."