c S
Trgovina na drobno v območju evra junija navzgor 03.08.2018 11:40 Luxembourg, 03. avgusta (STA) - Obseg trgovine na drobno v območju evra se junija na mesečni ravni povečal za 0,3 odstotka, v EU pa je ostal na enaki ravni. Na letni ravni se je v območju evra zvišal za 1,2 odstotka, v EU pa za 1,9 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki Eurostata.

Junija je v območju evra prodaja hrane, pijače in tobaka na mesečni ravni narasla za 0,7 odstotka, prodaja motornih goriv za 0,6 odstotka, medtem ko je prodaja neživilskih proizvodov upadla za 0,3 odstotka. V EU je prodaja hrane, pijač in tobaka narasla za 0,4 odstotka, prodaja motornih goriv za 0,1 odstotka, prodaja neživilskih izdelkov pa je upadla za 0,4 odstotka.

Med članicami, za katere je Eurostat imel podatke, so imele na mesečni ravni najvišje rasti Nemčija (+1,2 odstotka) ter Španija in Poljska (+0,7 odstotka). Padce so beležile Švedska in Finska (-2,1 odstotka) in Estonija (-1,9 odstotka).

Na letni ravni je v državah z evrom prodaja hrane, pijač in tobaka narasla za 1,7 odstotkov, prodaja neživilskih izdelkov za 1,3 odstotka, medtem ko je prodaja motornih goriv upadla za 0,6 odstotka. V uniji je prodaja neživilskih izdelkov poskočila za dva odstotka, prodaja hrane, pijač in tobaka za 1,9 odstotka, prodaja goriv pa za 1,2 odstotka.

Največjo rast so imele Romunija (+7,8 odstotka), Litva (+7,2 odstotka), Madžarska (+6,1 odstotka) in Bolgarija (+6 odstotkov). Največje padce so imele Malta (-1,5 odstotka), Avstrija (-1,4 odstotka) in Estonija (-1,2 odstotka).

Slovenija je pri obsegu trgovine na drobno junija na mesečni ravni zabeležila 0,5-odstotno rast, na letni ravni pa 4,8-odstotno rast.