c S
Luka Koper umaknila vlogo za gradbeno dovoljenje za nov ro-ro privez 03.08.2018 10:14 Koper, 03. avgusta (STA) - Luka Koper je pred dnevi umaknila vlogo za gradbeno dovoljenje za nov privez za ro-ro ladje. V Luki niso povedali, zakaj so se tako odločili, umik pa naj bi bil povezan z napovedjo Občine Ankaran, da bo naložbi nasprotovala.

Prav prejšnji teden je vlada dala soglasje h gradnji novega priveznega mesta, a je Luka Koper že pred tem umaknila vlogo za gradbeno dovoljenje za to naložbo, in to tik preden bi morali na ministrstvu za okolje in prostor opraviti obravnavo vloge, na katero je bila kot stranka v postopku povabljena tudi ankaranska občina, danes pišejo Primorske novice.

V Luki niso povedali, kdaj nameravajo znova zaprositi za gradbeno dovoljenje, v časniku pa domnevajo, da želijo morda postopek raje začeti po novem gradbenem zakonu, ki se je začel uporabljati 1. junija, in se nadejajo, da ta olajšuje pridobitev dovoljenja.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik je za časnik namreč napovedal, da bo občina z vsemi pravnimi sredstvi izpodbijala to in vsa druga dovoljenja za naložbe Luke, ki zadevajo njeno območje. Pri tem pa Strmčnik poudarja, da krivda ni na strani Luke Koper, ampak države. Občina Ankaran skuša namreč z državo že več let uskladiti državni prostorski načrt za pristanišče z občinskim prostorskim načrtom: "Občina Ankaran je več vladam, predvsem Alenke Bratušek in Mira Cerarja, poslala že približno 15 povabil k sodelovanju, a nismo prejeli nobenega odgovora."

Ko bosta državni prostorski načrt in občinski prostorski načrt usklajena, bodo tudi podprli posamezne projekte Luke, do takrat pa bo tu njihova blokada, je za časnik še povedal ankaranski župan. "Prostorskih vprašanj ne moremo reševati z Luko, ampak je to pristojnost države," je dodal Strmčnik, pri čemer je za občino najbolj moteč v prostorskem načrtu predviden tretji pomol.

STA sicer še čaka na pojasnila Luke Koper.

Vrednost novega priveznega mesta za privezovanje ladij za pretovor avtomobilov in tovornih vozil, t.i. privez za ro-ro ladje, za gradnjo katerega je vlada prejšnji četrtek dala zeleno luč, je 8,83 milijona evrov brez DDV.

Naložba, ki naj bi bila predvidoma končana v letu 2021, je po navedbah Luke Koper pomembna predvsem za avtomobilski terminal, obenem pa bi nov privez med drugim razbremenil promet v prvem luškem bazenu.