c S
Cene nafte po porastu zalog v ZDA stagnirajo 03.08.2018 09:49 Singapur, 03. avgusta (STA) - Cene nafte so v današnjem azijskem trgovanju bolj ali manj stagnirale, potem ko so podatki ameriške agencije za energijo (EIA) pokazali nepričakovan porast zalog nafte v ZDA. Pritisk na cene nafte sicer ustvarjajo tudi trgovinske vojne.

Zaloge surove nafte v ZDA so se v tednu do 27. julija povečale za 3,8 milijona 159-litrskih sodov, medtem ko so analitiki pričakovali upad za 2,8 milijona sodov. Zaloge bencina so upadle za 2,5 milijona sodov, zaloge destilatov pa so porasle za slabe tri milijone sodov.

V zadnjih dneh so sicer pritisk na cene nafte ustvarjale predvsem trgovinske vojne. Ta teden so iz Bele hiše pricurljali namigi, da bi lahko predsednik Donald Trump na uvoz blaga s Kitajske v vrednosti 200 milijard dolarjev letno uvedel 25-odstotne in ne 10-odstotnih carin, kot je veljalo doslej.

Manj svetovne trgovine bi lahko upočasnilo gospodarsko aktivnost, to pa bi zmanjšalo povpraševanje po nafti.

Za sod zahodnoteksaške lahke nafte z dobavnim rokom septembra je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 68,93 dolarja, kar je tri cente manj kot v četrtek. Nafta brent z oktobrskim dobavnim rokom se je pocenila za pet centov na 73,40 dolarja.