c S
Specializirano tožilstvo spisalo obtožnico zoper Smiljića po korupcijski aferi v UKC 03.08.2018 07:33 Ljubljana, 02. avgusta (STA) - Specializirano državno tožilstvo je spisalo obtožnico zoper Uroša Smiljića, osumljenega korupcijskih kaznivih dejanj v afeti s preskakovanjem čakalnih vrst v UKC Ljubljana. Po še nepravnomočni obtožnici Smiljiću očitajo, da je od sorodnika onkološke bolnice vzel 20.000 evrov. Šlo naj bi za podkupnino za hitrejšo obravnavo bolnice.

Tožilstvo trdi, da je za ureditev hitrejšega zdravljenja onkološke bolnice Smiljić zahteval in tudi dobil 20.000 evrov. Bolničin partner mu jih je dal za zdravnika, a sta slednja zanikala, da bi kaj dobila. Eden od njiju, kirurg na Onkološkem inštitutu Erik Brecelj, je v sodni preiskavi pričal, da je bila bolnica zelo hitro operirana zaradi stanja njene bolezni in njene mladosti. Za podkupnino torej ni bilo potrebe, poroča Dnevnik.

Poleg glavnega v aferi preskakovanja čakalnih vrst v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Uroša Smiljića naj bi se v še nepravnomočni obtožnici specializiranega tožilstva znašlo še devet obtoženih oseb, med njimi dva zdravnika, Rado Janša z interne klinike in Tomaž Malovrh s kirurške klinike.

Smiljič naj bi Janši v zameno na to, da je mimo uradnega čakalnega seznama opravil zdravniške storitve določenim bolnikom, obljubil, da mu bo uredil izdelavo hišnega nadstreška, nakup prhe in različnih kuhinjski aparatov po nižji ceni. Malovrhu pa naj bi za pregled bolnice obljubil, da bosta njegova otroka lahko poletela s policijskim helikopterjem, trditve tožilstva povzema Dnevnik.

Poleg tega naj bi Smiljić dobil tudi 4000 evrov za to, da je za neko drugo bolnico uredil sprejem v bolnišnico in zdravniška pregleda, še navaja tožilstvo.

Plačila naj ne bi bila le v denarju. Ko naj bi posredoval za sorodnico Viljema Trplana, svojega prijatelja in policijskega komandirja na policijski postaji Gornji Petrovci, naj bi v zameno zahteval določene podatke iz tajnih policijskih evidenc. Da bi onkološko bolnico operirali mimo čakalnega seznama, naj bi od njenega moža, direktorja uprave za policijske specialnosti Roberta Sušanja, zahteval, naj poskrbi, da bo Trplanova hčerka, bodoča policistka, opravljala prakso blizu doma, navaja Dnevnik.

Tudi vodja pilotov v letalski enoti policije Damijan Bregar naj bi po poročanju Dnevnika posredoval pri Smiljiću, da so njegovega hudo bolnega sodelavca operirali prednostno. V zameno naj bi Smiljić in prijatelja dobili polet s policijskim helikopterjem. V zameno za to, da je direktorju operative na Letališču Jožeta Pučnika Robertu Gradišarju uredil preglede pri Janši, pa naj bi si Smiljićev znanec lahko ogledal letališče, navedbe tožilstva še povzema Dnevnik.

Smiljić je po poročanju časnika v sodni preiskavi zanikal nezakonitosti. Zatrdil naj bi, da mu nikoli nihče ni obljubljal nagrad, pa tudi sam da je ni ne zahteval ne dobil. Temveč da je želel le pomagati ljudem, saj je imel tudi sam izkušnje z zdravljenjem svojcev. Tudi ostali obtoženi, razen Iztoka Požarja, ki naj bi Smiljiću izročil 20.000 evrov za zdravnika, so kazniva dejanja zanikali, piše Dnevnik.

Vpletene policiste je pod drobnogled vzel poseben oddelek specializiranega tožilstva za pregon in preiskovanje uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Preiskava je po podatkih Dnevnika končana, odločitev, ali bodo ukrepali tudi proti njim, pa bo sprejeta predvidoma do konca avgusta.

Takratni vodja uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj je spomladi že izgubil tožbo zoper policijo, v kateri je zahteval vrnitev v službo. Zatrjeval je, da očitki v izredni odpovedi o zaposlitvi niso resnični, a delovnega sodišča ni uspel prepričati.