c S
Vlada ne bo zagotovila sredstev RKS za tožbe Vegradovih podizvajalcev, RKS v prodajo nepremičnin 02.08.2018 15:48 Ljubljana, 02. avgusta (STA) - Vlada ne bo zagotovila sredstev Rdečemu križu Slovenije (RKS), ki jih mora ta zaradi izgubljenih tožb ponovno plačati podizvajalcem Vegrada za gradnjo hotela. Po mnenju vlade dejavnosti v zvezi gradnjo objektov ni mogoče šteti za izvajanje javnih pooblastil. RKS bo sredstva zagotovil z najemom kredita, načrtujejo tudi prodajo nekaterih nepremičnin.

RKS je v začetku julija seznanil vlado z odločitvijo sodišča glede tožb podizvajalcev podjetja Vegrad, po katerih mora del že plačanih sredstev pri izgradnji hotela Arija na Debelem rtiču ponovno plačati. Kot so iz RKS konec julija sporočili po takratni seji glavnega odbora, bodo morali z naslova izgubljenih tožb podizvajalcem dodatno plačati tri milijone evrov.

Primer so obravnavala pristojna ministrstva, na sredini dopisni seji pa je vlada ugotovila, da veljavna zakonodaja ne omogoča zagotovitve finančnih sredstev iz državnega proračuna RKS za plačilo sodne odločbe.

Po mnenju vlade dejavnosti v zvezi gradnjo objektov ali sodelovanje pri gradnji, na podlagi katerih so nastale finančne obveznosti plačila sodne odločbe, ni mogoče šteti za izvajanje javnih pooblastil RKS v skladu z 9. členom zakona o RKS ter v skladu s statutom RKS.

V gradivu po seji vlade so sicer obenem poudarili, da se zavedajo pomena dejavnosti RKS kot humanitarne organizacije ter pomena nalog, ki jih RKS v skladu z zakonom o RKS opravlja kot javna pooblastila. Za sofinanciranje izvajanja javnih pooblastil RKS pristojna ministrstva organizaciji vsakoletno zagotavljajo sredstva.

Kot so za STA pojasnili na RKS, so z vladno odločitvijo seznanjeni, potrebna sredstva pa bodo zagotovili z najemom dodatnega kredita pri banki.

Vračilo kredita bodo zagotovili s prodajo nekaterih svojih nepremičnin, in sicer tistih, ki niso v sklopu Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS na Debelem rtiču. "Gre za nekaj parcel, za katere RKS ocenjuje, da jih tudi v prihodnje ne bi potreboval pri izvajanju svojih dejavnosti," so navedli.

Obenem so zatrdili, da izvajanje javnih pooblastil in programskih nalog zaradi plačila kredita "nikakor ne bo ogroženo", saj za plačilo kredita ne bodo namenili sredstev, namenjenih izvajanju javnih pooblastil. Prav tako plačila kredita ne bodo zagotavljali iz sredstev, ki so jih za potrebe humanitarnih akcij pridobili od donatorjev, so zagotovili.

Pojasnili so tudi, da krvodajalske akcije in tečaji prve pomoči potekajo nemoteno, prav tako nemoteno izvajajo letovanja socialno ogroženih otrok in starejših ter distribucijo in deljenje dodatnih prehranskih paketov RKS.

RKS ima trenutno že najeta dva dolgoročna kredita. Eno kreditno pogodbo v višini 2,17 milijona evrov so sklenili v začetku leta 2016 in s tem kreditom poplačali neodplačane glavnice kreditov za poplačilo poplačilo stroškov pri gradnji hotela Arija, s čimer so znižali stroške obresti. 31. julija je bilo stanje odprtega kredita 1,44 milijona evrov, rok za njegovo poplačilo pa je 28. februar 2023.

Drugo kreditno pogodbo v višini 1,5 milijona evrov pa je RKS sklenil v letu 2017 z namenom kritja stroškov izgubljenih tožb v postopku s podizvajalci na podlagi pravnomočnih sodb višjega sodišča. Rok vračila kredita je 31. december 2020, so še pojasnili.