c S
Investicije v novo tehnologijo zmanjšale dobiček BMW 02.08.2018 09:21 München, 02. avgusta (STA) - Nemški avtomobilski velikan BMW je v drugem četrtletju ustvaril 25 milijard evrov prihodkov, kar je 2,9 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček se je skrčil za 6,1 odstotka na 2,08 milijarde evrov. V družbi slabši rezultat pripisujejo stroškom za investicije v novo tehnologijo in višjim cenam surovin.

BMW se po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tako kot njegovi konkurenti sooča z vse večjim časovnim pritiskom pri razvoju novih tehnologij, ki bi zmanjšale izpuste okolju škodljivih plinov. Z letošnjim septembrom namreč v veljavo stopajo nova pravila za merjenje izpustov ogljikovega dioksida in porabe goriva pri avtomobilih, znana pod kratico WLTP.

Novost naj bi prinesla veliko bolj realne meritve, saj te ne bodo več potekale v laboratorijih, temveč v dejanskem okolju. Proizvajalci bodo morali upoštevati tudi več kriterijev in pogojev, kar bo zanje pomenilo več dela in posledično višje stroške.

Obsežna vlaganja zahteva tudi razvoj povsem elektrificiranih vozil.