c S
KJK Capital edini kandidat za nakup MLM 02.08.2018 09:21 Maribor, 02. avgusta (STA) - Edini kandidat za nakup Mariborske livarne Maribor (MLM), ki jo je Družba za upravljanje terjatev bank neuspešno prodajala že leta 2016, nato pa izvedla ponovni in zdaj že potrjeni postopek prisilne poravnave, je finsko-luksemburški finančnih sklad KJK Capital, piše današnji Dnevnik in dodaja, da bi tokrat podjetje le lahko dobilo novega lastnika.

Medtem ko v DUTB prodajnih postopkov do njihove končne izvedbe nikoli ne komentirajo, časnik piše, da je slaba banka rok za oddajo zavezujočih ponudb v zadnjih nekaj mesecih večkrat podaljšala, da bi tako možnim kupcem lahko omogočila kakovosten skrbni pregled.

Med možnimi kandidati za prevzem sta se po informacijah Dnevnika omenjala tudi nemški Samvardhana Motherson, ki se ukvarja s proizvodnjo delov za avtomobilsko industrijo, in vzhodnoevropski finančni sklad ARX Equity Partners, v preteklosti lastnik Tomplasta in Donita Tesnita, ki je z zdravstvenim velikanom Euromedic leta 2015 prevzel Diagnostični center Bled.

Kot dodaja časnik, je finsko-luksemburški sklad KJK Capital na prevzemnem pohodu po Sloveniji, DUTB pa naj bi po neuradnih informacijah prav slednjega povabil k sklepnemu dejanju, v okviru katerega bi uskladili podrobnosti kupoprodajne pogodbe.

V KJK Capitalu so Dnevniku njihove informacije potrdili in povedali, da je MLM tipično podjetje, ki ustreza njihovemu naložbenemu okviru. Ker prodajni postopek še ni končan, načrtov še ne razkrivajo, so pa dodali, da dosedanje naložbe pričajo o tem, da se poslov lotevajo z vizijo, ki odpira razvojne možnosti.

V zadnjih nekaj letih je omenjenemu skladu v Sloveniji uspelo prevzeti Iskro ISD, Tomplast iz Mirne na Dolenjskem in Kovinoplastiko Lož ter pridobiti 40-odstotni lastniški delež pekarske družbe Don Don, ki je od Mercatorja leta 2015 prevzela Pekarno Grosuplje. KJK Capital se je zanimal tudi za nakup Cimosa kinematike, hčerinske družbe Cimosa, dodaja časnik.

Državni upniki nekoč največjega mariborskega industrijskega podjetja so marca potrdili že drugo prisilno poravnavo v zadnjih petih letih, pri čemer je DUTB 6,8 milijona evrov terjatev pretvoril v kapital in s tem postal stoodstotni lastnik družbe.

Mariborska livarna glede na poročilo o izvajanju ukrepov finančnega prestrukturiranja, objavljeno na spletni strani Ajpesa, letos posluje pozitivno. V prvem četrtletju je družba ustvarila 10,8 milijona evrov prihodkov ter ustvarila skoraj 150.000 evrov dobička. Oboje je nad načrti, pri čemer je ta za prvo četrtletje predvideval celo negativen rezultat.