c S
Trump grozi Kitajski s še višjimi carinami 02.08.2018 08:22 Washington, 02. avgusta (STA) - Administracija predsednika ZDA Donalda Trumpa grozi s podvojitvijo višine carin proti Kitajski. Carine na kitajske proizvode v vrednosti 200 milijard dolarjev bi z desetih odstotkov zvišali na 25 odstotkov, s čimer bi se trgovinska vojna med velesilama še zaostrila, poroča nemška tiskovna agencija.

Zvišanje carin je zahteval Trump, s tem pa naj bi kitajsko vodstvo prisilili v to, da bi vzpostavila bolj pravične pogoje na trgu, je v sredo v Washingtonu sporočil glavni trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer.

"Zelo jasni smo bili, katere konkretne ukrepe pričakujemo od Kitajske," je dejal. Toda Kitajska temu ni prisluhnila, ampak se je odločila za povračilne ukrepe proti ameriškim podjetjem, delavcem in kmetom, je dodal.

Če bo Trumpova administracija uresničila grožnje in uvedla 25-odstotne carine na kitajski uvoz v vrednosti 200 milijard dolarjev, bi to skupaj z že uvedenimi kaznovalnimi ukrepi prizadelo približno polovico kitajskega izvoza v ZDA, navaja dpa.

Na seznamu proizvodov, ki bi jih lahko doletelo zvišanje carin, so potrošniške dobrine od življenjskih potrebščin do pohištva. Seznam proizvodov pa naj bi v prihodnjih tednih še dopolnili. Proces naj bi zaključili do 5. septembra, še navaja dpa.

ZDA so že uvedle 25-odstotne carine na kitajske proizvode v vrednosti 34 milijard dolarjev. Ukrep se je začel izvajati v začetku julija.

A Kitajska se je odzvala s protiukrepi in uvedla carine na ameriške avtomobile, pa tudi na določene kmetijske proizvode. S tem naj bi želela pritisniti predvsem na Trumpovo volilno bazo.

Tudi na najnovejše napovedi o zaostrovanju trgovinske vojne so se v Pekingu odzvali z opozorili Washingtonu, da bo tudi Kitajska "udarila nazaj". Kot je sporočil tiskovni predstavnik zunanjega ministra Geng Shuang, "ameriško izsiljevanje ne bo obrodilo sadov". Kitajska bo zavarovala svoje pravice in interese, je zatrdil.

Trump je sicer pred dnevi zagrozil, da je pripravljen uvesti carine na celoten kitajski uvoz, ki je lani dosegel vrednost 505,5 milijarde dolarjev. ZDA so na drugi strani lani na Kitajsko izvozile le za okoli 130 milijard dolarjev blaga.

Zaenkrat med stranema ne potekajo nobena formalna pogajanja o rešitvi spora. Trump je sicer izrazil pripravljenost za to, v Pekingu pa mu sporočajo, da je Kitajska vedno pripravljena na dialog, a mora biti ta verodostojen.

To je v sredo v Pekingu ponovil tudi Geng, s tem pa naj bi namignil, da se Trump ne drži dogovora s kitajskim namestnikom premierja maja v Washingtonu, da bo storil vse za to, da bi izognili trgovinski vojni, navaja dpa.