c S
EU po dogovoru s Trumpom izpostavlja 283-odstotno povečanje uvoza soje iz ZDA 02.08.2018 07:40 Bruselj, 01. avgusta (STA) - Evropska komisija je po nedavnem trgovinskem premirju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki vključuje obljubo o krepitvi uvoza soje iz ZDA, danes objavila nove podatke o uvozu te stročnice. Izpostavlja 283-odstotno povečanje uvoza soje iz ZDA med lanskim in letošnjim julijem ter rast deleža ameriške soje v uvozu EU z devet na 37 odstotkov.

Uvoz soje iz ZDA se je v omenjenem obdobju povečal na 360.000 ton. Uvoz sojine moke se je povečal za tri odstotke na 185.000 ton, s čimer je delež ameriške sojine moke v skupnem uvozu zrasel z 0,3 na 13 odstotkov, še izpostavljajo v Bruslju.

"EU lahko uvaža več soje iz ZDA in to se dejansko že dogaja," je poudaril šef komisije Jean-Claude Juncker ter ocenil, da je to dvojna zmaga, tako za evropske kot za ameriške državljane.

Poleg tega je Juncker uvedel mehanizem rednega poročanja o razvoju trgovine s sojo med ZDA in EU. To je tudi prvo konkretno dejanje po dogovoru Junckerja in Trumpa na srečanju v Washingtonu minulo sredo.

V Bruslju ob tem še naprej izpostavljajo, da gre za naraven razvoj na trgu. "Ne silimo zasebnih podjetij, naj kupujejo več soje. Puščamo tržnim silam, da se razvijajo, kar deluje, kot vidite v današnjem poročilu," je poudarila govorka komisije Mina Andreeva.

Juncker in Trump sta pred tednom dni dosegla dogovor za umiritev trgovinskih napetosti, ki med drugim vključuje Trumpovo obljubo, da ne bo uvedel dodatnih carin na avtomobile, ter Junckerjevo obljubo, da bo EU povečala uvoz soje in utekočinjenega plina iz ZDA.

Današnje poročilo in napoved rednega poročanja v prihodnje je mogoče razumeti kot poskus obvladovanja nepredvidljivega Trumpa, ki je po trgovinskem dogovoru minulo sredo tvitnil, da bodo Evropejci "takoj začeli kupovati sojo od odličnih ameriških kmetov".

Soja je po trgovinskem dogovoru Trumpa in Junckerja sprožila živahno razpravo, zlasti vprašanje, kako je lahko Juncker obljubil, da bo EU kupovala več soje. Še posebej živčna je Francija, ki vztraja, da kmetijstvo ne more biti del pogajanj ZDA in EU.

Viri so hiteli zatrjevati, da bodo seveda še naprej veljali tržni pogoji in da se EU ne bo preobrazila v "sovjetsko gospodarstvo". Pojasnjevali so, da EU preprosto potrebuje več soje, ker je sama zaradi podnebnih omejitev ne more pridelovati.

Za EU, ki trenutno uvaža okoli 30 milijonov ton te stročnice na leto, je soja pomembna kot vir proteina za krmo piščancev, prašičev in govedi ter za proizvodnjo mleka.

Cena ameriške soje je sicer po kitajskih povračilnih trgovinskih ukrepih zaradi ameriških carin padla za približno 15 odstotkov, zato je sedaj cenovno ugodna v primerjavi s sojo iz Brazilije in Argentine, ki sta poleg ZDA glavni pridelovalki te stročnice.

Ameriške cene tako za sojo kot za sojino moko so trenutno najbolj konkurenčne na trgu ter zato zelo privlačna možnost za evropske uvoznike, poudarjajo v komisiji.

Iz EU in ZDA so sicer po srečanju v Washingtonu prihajale nasprotujoče si informacije o tem, ali je kmetijstvo del trgovinskih pogovorov. V ZDA trdijo, da je, v EU pa, da ne - z izjemo pripravljenosti na povečanje uvoza soje iz ZDA.

Komisija bo poročilo, kot je današnje, od danes objavila vsaka dva meseca in ga posredovala izvršni delovni skupini, dogovorjeni na srečanju v Washingtonu. Vključevalo bo podatke o obsegu uvoza soje iz ZDA, delež ameriške soje v skupnem uvozu in cenovna gibanja.

Izvršna delovna skupina je začela delovati ta teden. Svetovalci Junckerja in Trumpa so v tesnem stiku in poskušajo doreči, kako uresničiti skupno izjavo iz Washingtona. Delo na strani EU vodi komisarka za trgovino Cecilia Malmström.