c S
Vlada o gospodarskih temah 02.08.2018 07:40 Ljubljana, 01. avgusta (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji ponovno imenovala Jadrana Klinca za direktorja Uprave RS za pomorstvo za dobo petih let. Tokratni mandat bo trajal od 30. oktobra letos do 29. oktobra 2023, Klinc pa bo imel znova možnost ponovnega imenovanja, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Projektni svet za koordinacijo in usmerjanje projekta priprave nove sistemske ureditve obdavčitve nepremičnin je vlado seznanil s poročilom za obdobje od februarja 2015 do junija 2018. Med drugim je v njem opozoril, da bodo v nadaljnjem obdobju na tem področju potrebni dodatni napori resorjev in občin, to področje pa bi moralo biti po oceni sveta tudi visoko na lestvici prioritet prihodnje vlade. V zadnjem obdobju so bila na podlagi posvetov s predstavniki strokovne javnosti pripravljena izhodišča in strokovni predlogi za prenovo sistema obdavčitve nepremičnin, so še zapisali.

Vlada je sprejela tudi odgovor v predsodnem postopku na uradni opomin Evropske komisije zaradi neizvršitve sodbe Sodišča EU v zvezi s sanacijo nezakonitega odlagališča odpadkov v Bukovžlaku. Ministrstvo za okolje in prostor tako priznava zamudo, ki je vezana na postopek oddaje javnega naročila, so pa vsi napori vloženi v to, da se drži začrtane časovnice in da bo sodba izvršena do julija 2021. Kot je še dodala vlada, je izbrani izvajalec (Irgo Consulting) v začetku leta že začel z izdelavo idejnega projekta za remediacijo zemljin in sanacijo parcele na Teharjah.

Vlada je določila odgovor na predlog za izdajo začasne odredbe v tožbi tožeče stranke Slopak, ki jo zastopa odvetnica Eva Lavtar, zoper državo, in sicer zaradi sklepa o določitvi deležev prevzemanja odpadne embalaže pri izvajalcih javne službe za leto 2018. V odgovoru, ki ga bo poslala upravnemu sodišču, navaja, da zakonski pogoji za začasno odredbo niso podani zaradi neobstoja izvršljivega upravnega akta, ker ni izkazana težko popravljiva škoda in zaradi nesorazmernosti posega v javno korist.