c S
Federal Reserve po pričakovanju brez sprememb v denarni politiki 02.08.2018 07:40 Washington, 01. avgusta (STA) - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je v sredo izpolnil pričakovanja in ni spreminjal obrestne politike ter prav tako v skladu s pričakovanji namignil, da bo s postopnim višanjem ključne obrestne mere nadaljeval dokler bo ekonomija tako trdna, kot je sedaj.

Ključna obrestna mera po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar ostaja na med 1,75 do 2,0 odstotka kamor jo je FOMC drugič v letošnjem letu dvignil za 0,25 odstotne točke na prejšnjem zasedanju junija. Takrat je FOMC napovedal še dva podobna ukrepa do konca letošnjega leta. Analitiki menijo, da bo to septembra in decembra.

Soglasno sprejeta izjava članov FOMC poudarja trdnost ekonomije, utrjevanje trga delovne sile, rast ekonomskih aktivnosti in inflacijo, ki je dosegla ciljno vrednost dveh odstotkov na leto. Gospodarska rast je bila v drugem četrtletju 4,1-odstotna, letna stopnja brezposelnosti pa je 4-odstotna.

Vse to namiguje na vztrajanje pri junija začrtani politiki ne glede na izjave predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki pravi, da višanje obresti uničuje vse dobro kar je naredil za ekonomijo. FOMC v svoji izjavi Trumpa ne omenja, niti njegovih carinskih in trgovinskih politik, ki res grozijo s poslabšanjem gospodarske podobe ZDA.