c S
Sij Acroni prevzel dejavnost in opremo družbe Harsco Minerali 01.08.2018 13:43 Jesenice, 01. avgusta (STA) - Družba Sij Acroni je danes prevzela dejavnost in opremo za predelavo žlindre družbe Harsco Minerali, s katero je že doslej sodelovala. Gre za utrditev delovanja skupine, saj bo žlindro - stranski proizvod, ki nastaja pri proizvodnji jekla - odslej Sij Acroni predeloval sam za ponovno uporabo v proizvodnji oz. jo tržil kot vhodni material.

"Prevzem dejavnosti družbe Harsco Minerali je pomemben nadaljnji korak družbe in celotne skupine k učinkoviti in okolju prijazni proizvodnji. Jeklarji smo eden najbolj zglednih primerov krožnega gospodarstva, saj izdelujemo proizvode iz recikliranega jekla in železa. Nekoč odpadke iz proizvodnje, kot v tem primeru belo in črno žlindro, pa spreminjamo v stranske proizvode," je povedal član uprave Skupine Sij Tibor Šimonka.

Lani so v družbi Harsco Minerali predelali 200.000 ton žlindre Sij Acronija, od leta 2011 do danes pa skupno že 950.000 ton bele in črne žlindre. Sij Acroni je ob prevzemu dejavnosti in opreme vse zaposlene v družbi Harsco Minerali povabil k nadaljnjemu sodelovanju, so sporočili iz Sija.

Črna žlindra, ki nastaja kot stranski proizvod pri proizvodnji nelegiranih jekel v elektroobločnih pečeh, se po predelavi uporablja kot agregat za zmesi za asfalt in druge inženirske rešitve. Mineralni produkt iz predelave bele žlindre se uporablja za gradnjo vseh vrst inženirskih nasipov in sanacijo odlagališč, iz bele žlindre pa je mogoče pridobivati tudi mineralno volno, ki se uporablja za toplotno, zvočno in požarno izolacijo.

"Poleg nenehnega zmanjševanja našega vpliva na okolje, kar je ena glavnih prioritet družbe, bomo s prevzemom opreme in dejavnosti Harsco Minerali nekoč odpadni material še naprej predelovali v stranski proizvod, ki ga bomo uporabili v nadaljnjem proizvodnem procesu oz. ga bomo prodajali kot vhodni material v gradbeništvu, cestogradnji in sanaciji okolja," je povedal direktor družbe Sij Acroni Branko Žerdoner.

Skupina Sij, v katero spada Sij Acroni, se poleg osnovne metalurške dejavnosti ukvarja še s prehrambno dejavnostjo. Obe dejavnosti skupaj sta lani ustvarili prihodke od prodaje v višini 1,012 milijarde evrov, bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) v višini 103,8 milijona evrov in čisti dobiček v višini 15 milijonov evrov. Vrednost izvoza je znašala 821,5 milijona evrov oz. 81,1 odstotka vseh prihodkov od prodaje.