c S
Sindikat gostinstva in turizma po koncu pogajanj o kolektivni pogodbi v sindikalne aktivnosti 01.08.2018 11:44 Ljubljana, 01. avgusta (STA) - Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije je danes opozoril, da v panogi po 25 letih ni več veljavne kolektivne pogodbe, saj pogajanja z delodajalci niso bila uspešna. Sindikat zahteva povišanje plač in takojšnje plačilo vseh presežnih ur tistim, ki delajo v turističnih podjetjih. Nove sindikalne aktivnosti bodo razkrili v petek.

"Zatikalo se je vseskozi, zataknilo pa pri višini dodatka na presežne ure, v kolikor jih delavci ne morejo izkoristiti v času referenčnega obdobja. Sindikat je predlagal 15-odstotno povečanje vrednosti presežne ure, kar pa je bilo odločno zavrnjeno - kljub slabem položaju gostinskih delavcev, kljub slabim plačam, slabemu delovnemu času in vsakodnevnem mobingu na delu ter spet rekordnemu turističnemu obisku," so v vabilu na novinarsko konferenco zapisali v sindikatu.

Turistična sezona po njihovem mnenju uspeva le zato, ker so v njenem ozadju ljudje, ki delajo 12 ur in več na dan. Brez zakonsko določenih odmorov in počitkov skrbijo za dobro počutje gostov in za Slovenijo kot top turistično destinacijo v Evropi.

"Prepričani smo, da je treba zelo resno opozoriti na veliko pomanjkanje posluha do delavcev, do kuharjev, natakarjev, in sobaric, ki jih primanjkuje predvsem zaradi ravnanj nekaterih slovenskih direktorjev, ki vodijo največje turistične družbe v lasti države," so navedli.

Med drugim zahtevajo ureditev delovnega časa in spoštovanje vseh, ki delajo v turističnih podjetjih. Prizadevajo si tudi za podpis nove kolektivne pogodbe dejavnosti ter začetek partnerskega sodelovanja s civiliziranim socialnim dialogom in novimi pogledi na položaj zaposlenih v slovenskem turizmu.