c S
Negotova usoda trgovin Charles Vögele in OVS 01.08.2018 07:30 Zürich/Dunaj, 31. julija (STA) - Avstrijsko podjetje Charles Vögele je danes razglasilo insolventnost. S tem je sledilo švicarski krovni družbi, ki je v insolvenčnih postopkih pristala junija. Po navedbah avstrijskih medijev je negotova tudi usoda trgovin na Madžarskem in v Sloveniji, ki naj jim ne bi več dostavljali blaga.

Usoda verige trgovin z modnimi oblačili Charles Vögele, ki je po finančnih težavah junija pristala v stečaju, je še vedno nejasna. Potem ko je v začetku junija insolventnost razglasila švicarska krovna družba, je to danes storila še avstrijska podružnica. Rešitev za poslovalnice - nekaj jih je tudi v Sloveniji - bi lahko bil nov lastnik.

Deželno sodišče v Gradcu je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes odločilo, da lahko upniki svoje terjatve prijavijo od 13. avgusta dalje. Stečajni upravitelj mora revizijsko poročilo predložiti do prvega oktobra.

Z iskanjem kupca se mudi tudi zato, ker se s koncem julija izteče rok za izplačilo plač in regresa 711 zaposlenim v Avstriji. Tamkajšnje ter slovenske in madžarske poslovalnice še obratujejo, vendar jim po navedbah časnika Der Standard ne dostavljajo več blaga.

Kot poroča APA, ki je obiskala eno od dunajskih poslovalnic, so tamkajšnji zaposleni z razmerami in morebitnimi prihodnjimi ukrepi zelo slabo seznanjeni. V slovenskem podjetju Gea Management, ki je navedeno kot kontakt za OVS Slovenija, za STA popoldan niso bili dosegljivi.

Veriga Charles Vögele s sedežem krovne družbe v Švici je pred leti veljala za enega največjih trgovcev z oblačili v Evropi. V Švici, Nemčiji, Avstriji, Belgiji in Sloveniji ter na Nizozemskem in Madžarskem je imela 760 poslovalnic.

Jeseni 2016 jo je kupila italijanska investicijska družba Sempione Fashion, ki si med drugim lasti trgovine OVS. V Švici so vse Vögelejeve poslovalnice tudi preimenovali v OVS in jih v celoti preoblikovali, kar je vključevalo tudi korenito spremembo prodajnega asortimana. Postopno naj bi v OVS preimenovali tudi avstrijske poslovalnice, zato je bilo 30 tamkajšnjih trgovin od začetka leta zaprtih.

Leta 2016 je veriga še poslovala uspešno; prodaja je v Avstriji dosegla okoli 121 milijonov evrov. Leto pozneje so se prihodki znižali za 11,5 milijona evrov in avstrijska podružnica je vknjižila izgubo. Po navedbah avstrijske tiskovne agencije je eden glavnih razlogov za poslabšanje rezultata prav sprememba asortimana, ki je stranke niso dobro sprejele.

V začetku letošnjega junija je švicarska krovna družba prijavila stečaj. Vseh 140 švicarskih poslovalnic je zaprlo svoja vrata, 1200 zaposlenih pa je pristalo na cesti. Začelo se je mrzlično iskanje novega lastnika, ki bi prevzel poslovalnice v Avstriji, Sloveniji in na Madžarskem ter s tem rešil skupno tisoč delovnih mest.

Zanimanja naj bi bilo precej. Po neuradnih informacijah se za poslovalnice zanimajo Fussl, Hofer in Spar, vendar njihovi točni načrti niso znani. Cilj hčerinskih družb je ohraniti prvotno dejavnost, česar pa kupci morda ne bi želeli storiti.