c S
Težave evropske industrije zaradi dampinškega uvoza lani večje 31.07.2018 13:44 Bruselj, 31. julija (STA) - Evropska komisija je objavila poročilo o ukrepih trgovinske zaščite za leto 2017, ki kaže, da so se težave evropske industrije zaradi dampinškega uvoza zaradi industrijskih presežkov še povečale, svoje je dodala še vsesplošna uporaba subvencij. Proizvajalci zato pozivajo Bruselj, naj razmere omili z uporabo instrumentov trgovinske zaščite EU.

Komisija v poročilu pojasnjuje, kako je leta 2017 uporabila svoje protidampinške in protisubvencijske ukrepe za zagotavljanje enakih konkurenčnih pogojev za evropska podjetja v skladu z zahtevami Svetovne trgovinske organizacije.

Število novih preiskav je ostalo visoko, na podobni ravni kot leta 2016, število preiskav o tem, ali naj se obstoječi ukrepi podaljšajo za novo obdobje, pa se je v primerjavi z letom poprej povečalo za 75 odstotkov.

Do konca leta 2017 je komisija opravila 46 preiskav. EU sicer ščiti svoja podjetja pred tujo nepošteno trgovinsko prakso, vendar ostaja odprti trg. Protidampinški in protisubvencijski ukrepi skupaj ne zadevajo več kot 0,31 odstotka skupnega uvoza v EU, so pojasnili v Bruslju.