c S
Pripojitev Air Berlina oklestila dobiček Lufthanse 31.07.2018 11:54 Frankfurt, 31. julija (STA) - Nemški letalski prevoznik Lufthansa je v letošnjem drugem trimesečju ustvaril 734 milijonov evrov čistega dobička, kar je 0,8 odstotka manj kot v enakem obdobju lanskega leta. Lufthansa je padec dobička pripisala enkratnim stroškom zaradi pripojitve letalske družbe Air Berlin. Njeni prihodki so sicer narasli za 0,4 odstotka na 9,3 milijarde evrov.

Kljub padcu je bil čisti dobiček letalskega prevoznika večji od pričakovanj analitikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dobiček pred davki je na letni ravni zdrsnil za 3,4 odstotka na 982 milijonov evrov.

Na slabše poslovne rezultate so negativno vplivale tudi višje cene goriva in odpovedi poletov, ki so bile posledica nenavadno nevihtnega vremena v drugem trimesečju. Lufthansa je sicer med aprilom in junijem povečala število potnikov.

"Brez upoštevanja stroškov integracije Air Berlina k družbi Eurowings, ki bo dodatno okrepila naš tržni položaj v Evropi, bi Lufthansa beležila boljše rezultate," je ob objavi poslovnih rezultatov ocenil prvi finančnik podjetja Ulrik Svensson. S prevzemom družbe bo Eurowings do leta 2019 pridobil okrog 210 letal in postal konkurenčnejši.