c S
Na Ravne prihajajo interesenti za nakup Rimskega vrelca 31.07.2018 12:45 Ravne na Koroškem, 31. julija (STA) - Potem ko je Občina Ravne na Koroškem kompleks Rimski vrelec nedavno predstavila potencialnim investitorjem na Kitajskem, se je zanimanje za nakup nepremičnine povečalo tudi med potencialnimi investitorji v bližnji oz. širši okolici. V sredo si bodo kompleks ogledali zastopniki potencialnega kupca iz Nemčije, zanimajo se tudi Italijani.

Občina Ravne na Koroškem si že več let prizadeva prodati kompleks Rimski vrelec v Kotljah, ki zajema 17.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče s hotelskim in pomožnimi objekti, zelenimi površinami, parkiriščem in vrtino z izvirom zdravilne mineralne vode. Kompleks, ki leži na privlačni lokaciji ob vznožju Uršlje gore, že dlje časa propada, gostinski del kompleksa je zaprt od leta 2002.

Kot je danes za STA povedal župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen, je občina naročila obsežno čiščenje in ureditev okolice Rimskega vrelca, ki je potekalo v zadnjem tednu dni, s čimer se pripravlja na obiske potencialnih kupcev.

Prvi prihajajo že to sredo, in sicer zastopniki potencialnega kupca iz Nemčije. Predstavniki občine bodo goste odpeljali na ogled Rimskega vrelca, pa tudi okolice, med drugim bližnjega Ivarčkega jezera.

Za Rimski vrelec se zanimajo tudi potencialni kupci iz Italije, katerih predstavnica iz Slovenije se je z občino povezala v minulih dneh. Po nedavnem obisku ravenskega župana na Kitajskem pa je občina tudi že izdala garantno pismo za enega od potencialnih investitorjev s Kitajske, ki si ureja obisk v Slovenijo. Ali bo dejansko prišel in kdaj, na občini še nimajo informacije, je danes povedal župan.

Občina Rimski vrelec neuspešno prodaja že več let. Februarja 2012 je kompleks za 480.000 evrov prodala Inštitutu imunopatologije in preventivne medicine s sedežem v Ljubljani v lasti ruskega zdravnika Musa T. Abidova. A posel se ni izšel, saj ruski zdravnik kompleksa zaradi različnih razlogov v pogodbenem roku ni obnovil. Strani sta se leta 2016 dogovorili za poravnavo, ki je predvidela vrnitev kompleksa občini in vračilo 400.000 evrov ruskemu kupcu v štirih letnih obrokih do vključno leta 2020.

V zadnjem letu dni je nato občina s pomočjo zunanjega svetovalca Bogdana Lipovška ponovno okrepila aktivnosti za prodajo kompleksa v Kotljah. Izdala je katalog v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku, v katerem obširneje opisuje kompleks, predstavlja potrebna vlaganja in ponuja simulacije in scenarije poslovanja hotela. Poleg tega z zunanjim sodelavcem kompleks predstavljajo različnim vlagateljem na področju turizma.

Na občini si želijo, da bi z oživitvijo Rimskega vrelca dobili priložnost za nov turistični zagon v občini in širše. V ta okvir spada tudi prizadevanje občine, da "po normalni ceni" kupi Ivarčko jezero, ki je zdaj v lasti družine Grah.

Kot je v zvezi s tem še pojasnil župan Rožen, kakšnega dogovora glede tega doslej še niso dosegli, prav tako so bili letos neuspešni v dogovarjanjih, da bi Ivarčko jezero najel občinski zavod. Občina medtem ureja zelenico okoli jezera, saj je obiskovalcem tam omogočen javni dostop.