c S
Trgovina na drobno prvo polletje sklenila z rastjo 31.07.2018 11:21 Ljubljana, 31. julija (STA) - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je bil junija v mesečni primerjavi za 0,5 odstotka, v medletni primerjavi pa za 4,8 odstotka višji. V prvi polovici leta je bila rast medtem 1,2-odstotna, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Junijska mesečna rast prihodka od prodaje v trgovini na drobno je bila v glavnem posledica za 4,1 odstotka višjega realnega prihodka v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi. Realni prihodek v trgovini na drobno brez motornih goriv je namreč v primerjavi s prejšnjim mesecem upadel za 0,2 odstotka, predvsem zaradi manjše prodaje živil, ki je v primerjavi z majem upadla za 0,7 odstotka.

V medletni primerjavi se je prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi zvišal za 18,3 odstotka, v trgovini z neživili pa za pet odstotkov. V trgovini z živili je bil medtem za 5,6 odstotka nižji.

V prvi polovici leta je je prodaja motornih goriv narasla za 4,6 odstotka, prodaja v trgovini na drobno brez motornih goriv pa upadla za 0,3 odstotka. Živil je bilo prodanih za 4,9 odstotka manj, neživil pa za 4,1 odstotka več kot v prvi polovici leta 2017.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil le-teh je v juniju na mesečni ravni narasel za 4,5 odstotka, na letni ravni pa za 23,8 odstotka. Tudi v prvi polovici tega leta je bil višji, in sicer za 16,1 odstotka, v primerjavi s prvo polovico leta 2016 pa je bil višji za 34,1 odstotka.