c S
Vrednost uvoženega piva lani prvič v 10 letih presegla izvoz 31.07.2018 11:16 Ljubljana, 31. julija (STA) - Vrednost uvoženega piva v Sloveniji je lani prvič v 10 letih presegla izvoz. Izvozili smo ga za 28,5 milijona evrov, uvozili pa za 29,5 milijona evrov. Pivo v Slovenijo uvažamo predvsem iz Avstrije, medtem ko ga največ izvozimo na Hrvaško, je pred mednarodnim dnevom piva, ki bo v petek, sporočil državni statistični urad.

Največ piva so pivovarji lani izvozili na Hrvaško (28 odstotkov), v Italijo (28 odstotkov) ter Bosno in Hercegovino (21 odstotkov), uvozili pa iz Avstrije (39 odstotkov), Hrvaške (17 odstotkov) in Italije (10 odstotkov).

V Sloveniji je v lani delovalo 57 podjetij, katerih glavna dejavnost je bila proizvodnja piva. Njihovo število se je zelo povečevalo po letu 2010, ko jih je bilo le 13.

Po zadnjih podatkih (ti so na voljo za leto 2015) porabi prebivalec Slovenije na leto povprečno 26 litrov piva. Poraba piva pri nas se v zadnjih 10 letih ni bistveno spreminjala.

Trgovanje s pivom je najživahnejše v poletnih mesecih, v juniju, juliju in avgustu. Lani so pivovarji v teh mesecih izvozili 41 odstotkov celotnega letnega izvoza piva (od tega največ v avgustu), uvozili pa 35 odstotkov celotnega letnega uvoza te pijače.

V gostinskih lokalih smo lani za pol litra svetlega piva odšteli povprečno 2,78 evra. Cena piva v trgovinah se v zadnjih petih letih ni bistveno spreminjala. Povprečna cena za liter piva (v steklenicah po 0,5 ali 0,66 litra) je bila malo manj kot dva evra.

Hmeljarji so lani na skoraj 1600 hektarjih površine pridelali 2160 ton hmelja, kar je bilo za 13 odstotkov manj kot v letu pred tem. Večji pridelovalki hmelja med državami članicami EU sta le še Nemčija in Češka republika.

Slovenija veliko več hmelja izvozi kot uvozi. Lani smo ga izvozili za več kot 22 milijonov evrov, uvozili pa smo ga za 1,3 milijona evrov. Približno polovico smo ga izvozili v Nemčijo, izvažamo pa ga tudi v bolj eksotične države (na Sejšele, v Kitajsko, Vietnam, Japonsko, Brazilijo, Argentino, Indijo in druge).