c S
Znana bo predhodna ocena gospodarske rasti območja z evrom 31.07.2018 07:52 Luxembourg, 31. julija (STA) - Evropski statistični urad Eurostat bo danes objavil predhodno oceno o gibanju bruto domačega proizvoda (BDP) v območju evra v drugem letošnjem četrtletju. Podatki nakazujejo, da se je rast ustalila, potem ko se je v prvem četrtletju ohladila in se v primerjavi s predhodnim četrtletjem okrepila za 0,4 odstotka.

Gospodarska rast se je v letošnjem prvem četrtletju v primerjavi s predhodnim četrtletjem za 0,4 odstotka povečala tudi v celotni EU. V zadnjem lanskem četrtletju je bila sicer pri 0,7 odstotka v območju z evrom oz. 0,6 odstotka v EU. V prvem četrtletju je bila rast v primerjavi z enakim obdobjem lani po sezonsko prilagojenih podatkih v območju z evrom 2,5-odstotna, v EU 2,4-odstotna.

Analitiki družbe FocusEconomics ugotavljajo, da se je rast obsega BDP proti koncu prvega polletja popravila, potem ko so mesečni podatki v mesecih prej izkazovali nadaljevanje upočasnjevanja rasti. V drugem četrtletju naj tako BDP v primerjavi s prvim zrasel za 0,5 odstotka, podobna rast pa naj bi sledila tudi v tretjem letošnjem četrtletju.

Medtem ko se gospodarski kazalniki popravljajo, so namreč vse bolj negotove politične razmere, opozarjajo ekonomisti. Negotova je usoda napovedanih trgovinskih zaostrovanj, precejšnjo izvozno aktivnost pa zavira močan evro.

Za Slovenijo podatek o rasti v drugem četrtletju še ne bo znan, saj ga bo statistični urad objavil konec avgusta. V prvem četrtletju se je BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, v primerjavi s predhodnim četrtletjem okrepil za 0,6 odstotka, v primerjavi z enakim lani pa za pet odstotkov.

Podatki za rast BDP v ZDA v drugem letošnjem četrtletju so medtem že znani. Ameriško gospodarstvo je v tem četrtletju raslo po 4,1-odstotni stopnji, kar je največja rast v skoraj štirih letih. Za to sta bila med drugim zaslužna krepak izvoz in zasebna potrošnja, povečali so se tudi javni izdatki.