c S
Federal Reserve predvidoma v napoved višanja obrestnih mer 31.07.2018 07:51 Washington, 31. julija (STA) - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) začenja danes v Washingtonu dvodnevno zasedanje, po katerem v sredo ne bo novinarske konference njenega predsednika Jeroma Powella, niti se ne pričakujejo spremembe v denarni politiki. Analitiki pa pričakujejo napoved nadaljevanja višanja obrestnih mer.

Ameriška gospodarska rast je v drugem četrtletju letošnjega leta glede na uvodni izračun ministrstva za trgovino dosegla 4,1-odstotno rast in nihče ne pričakuje njenega ohlajanja do konca letošnjega leta. Inflacija je že prišla do cilja, na katerega meri centralna banka s svojo denarno politiko, to je dva odstotka letno, stopnja brezposelnosti pa je bila junija na letni ravni štiriodstotna.

Večina ameriških gospodarskih analitikov zato meni, da gospodarstvo potrebuje malce zavore in pričakujejo, da bo Federal Reserve obrestno mero povišal na naslednjem zasedanju FOMC septembra. Ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, je FOMC nazadnje za 0,25 odstotne točke povišal po svojem zasedanju junija, in sicer na med 1,75 in dva odstotka.

FOMC ima letos na urniku osem zasedanj, od tega štiri z novinarskimi konferencami Powella. Centralna banka sicer ponavadi obrestno mero spreminja, ko je napovedna novinarska konferenca. Powell je sicer v preteklih mesecih že napovedal spremembo politike novinarskih konferenc, ki v prihodnjem letu ne bodo več po vsakem zasedanju.

FOMC je ključno obrestno mero letos dvignil marca in junija, analitiki pa pričakujejo še dva podobna ukrepa, prvega septembra. Glede na trenutno trdno gospodarsko rast lahko to morda odložijo le posledice trgovinskih vojn, ki jih je podžgal ameriški predsednik Donald Trump, vendar za zdaj temu še ne kaže tako.

Carinski spor je najbolj vroč med ZDA in Kitajsko, Trump pa je žogo z Evropsko unijo umiril po nedavnem srečanju s predsednikom Evropske komisije Jeanom Paulom Junckerjem v Beli hiši, kjer sta sklenila neke vrste trgovinsko premirje z medsebojno obljubo, da novih carin ne bo, dokler se bodo pogajali o popolni odpravi vseh industrijskih carin.