c S
Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU julija brez večjih sprememb 30.07.2018 12:52 Bruselj, 30. julija (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je julija le malo spremenilo. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je na mesečni ravni v območju evra znižal za 0,2 točke na 112,1 točke, v EU pa se je zvišal za 0,1 točke na 112,3 točke, kažejo podatki Evropske komisije.

Poslabšanje razpoloženja v območju z evrom je posledica padca v industriji in trgovini na drobno, izboljšalo pa se je razpoloženje v storitvenih dejavnostih. Razpoloženje med potrošniki se ni spremenilo, skoraj nespremenjeno je ostalo tudi razpoloženje v gradbeništvu.

Med pomembnejšimi gospodarstvi območja z evrom se je gospodarsko razpoloženje julija izboljšalo le v Nemčiji, kjer se je ESI zvišal za 0,9 točke. V Španiji se je znižal za 1,7 točke, v Italiji za 0,6 točke, v Franciji za 0,1 točke, na Nizozemskem pa je vrednost kazalnika ostala nespremenjena.

V Sloveniji je vrednost kazalnika na mesečni ravni upadla za dve točki na 111,6 točke. Razpoloženje se je poslabšalo v vseh panogah, najbolj v prodaji na drobno.

Kot je še pokazala anketa Evropske komisije, se je v območju evra julija znižal tudi kazalnik poslovnega okolja (BCI), in sicer za 0,09 točke na 1,29 točke.